Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Вестник "Ромъния либера" отделя внимание на нестихващите протести в Букурещ. Въпреки студа и снеговалежа, около 5000 души протестираха снощи срещу правителството на Гриндяну. Вестник "Гъндул" съобщава, че президентът Клаус Йоханис е отишъл да разговаря с протестиращите срещу него 200 души пред двореца Котрочени, но е бил освиркан. "Ключов ден в Конституционния съд на Румъния", пише "Адевръул". Изданието напомня, че вчера Конституционният съд отхвърли жалбите, подадени от президента  Йоханис и от Висшия съвет на магистратурата във връзка с постановлението, което внася промени в наказателното законодателство. Днес обаче Конституционният съд ще се произнесе по същината на проблема, когато ще анализира сезирането от омбудсмана Виктор Чорбя. Ако съдът отхвърли и това сезиране, има големи шансове разпоредбите на постановлението да влязат в сила, пише вестникът.

"Мерки или Грекзит" – под това заглавие в. "Катимерини" помества изявления на германския финансов министър Волфганг Шойбле. Според всекидевника Шойбле за пореден път е упражнил натиск върху гръцкото правителство, за да го накара да приеме мерки, които да позволят да бъде финализирана оценката на кредиторите по изпълнението на спасителната програма за страната. В. "Вима" извежда в заглавие думите на Шойбле, който приканва "Гърция да излезе от еврозоната, за да получи облекчаване на дълга".
   
Номинираният от Доналд Тръмп за член на Върховния съд на САЩ Нийл Горсъч нарече деморализиращи критиките на президента към федералния съдия Джеймс Робарт, спрял действието на имиграционния му указ, пише "Гардиън". "Индипендънт" припомня, че по-късно тази седмица се очаква тричленен съдийски състав в апелативен съд да реши дали спирането на действието на указа да остане в сила.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени