Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Гибелта на турските военни в Сирия при въздушен удар на руските Въздушнокосмически сили няма да предизвика захлаждане в отношенията между Москва и Анкара, коментират експерти и политолози на страниците на основните руски издания. 
"Комерсант" обяснява това с "напълно различния" според него политически контекст в сравнение с ноември 2015 г., когато Русия и Турция "бяха от различни страни на барикадата в сирийския конфликт". И двете страни ще се опитат да потулят инцидента, прогнозират от "Новая газета". Президентите Путин и Ердоган потвърдиха своята готовност активно да съдействат за развитие на процесите от Женева и Астана, насочени към уреждане в Сирия, допълва официозът "Росийская газета". 
Инцидентът в Сирия е водеща тема и за турските печатни издания. "Руски огън: 3 жертви", пише начело вестник "Поста", а в заглавие вестник "Ватан" констатира: "Приятелски огън в Ал Баб".
Под заглавие "Глобален шах в Анкара" турският вестник "Хабертюрк" коментира засиления дипломатически интерес през последните дни към турската столица. "Мей, Меркел, Тръмп, Путин, а вчера и шефът на ЦРУ"-  така изданието изрежда лидерите, които проведоха разговори по телефона или директно в Анкара с турския политически елит.  "Послание от САЩ: Вече сме заедно", допълват от турското издание "Йени бирлик".

Англоезичният печат пък помества коментари за подписаните от американския президент Доналд Тръмп три указа за борба с престъпността. В тях се съдържат малко новости, отбелязва вестник "Ню Йорк таймс". След официалната церемония за назначаването на Джеф Сешънс за главен прокурор президентът очерта новите пълномощия на Сешънс, включително справянето с престъпността, наркокартелите и тероризма, уточнява британският вестник "Индипендънт".
Поздравителна телеграма от Доналд Тръмп до сръбския президент Томислав Николич по повод предстоящия Ден на държавността на Сърбия е водеща тема в сръбската преса. Според вестник "Вечерне новости" в телеграмата Тръмп е изразил желание за задълбочаване на отношенията между двете страни.  

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени