Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Балканската асоциация за разрешаване на споровете участват медиатори от 9 страни

Медиатори от 9 балкански страни се обединиха в Балканска асоциация за разрешаване на споровете. Нейна амбиция е да работи за ограничаване на корупционните практики, намаляване натовареността на съдилищата, както и  за цялостна промяна на съдебната система.
 

За предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ основателят на Асоциацията адв. Петя Мургова сподели, че идеята се е зародила по естествен начин, след като е преминала през обучения в цял свят и е видяла къде медиацията работи най-добре. Голямото предизвикателство пред балканските страни е да популяризират инструмента, тъй като хората все още предпочитат по споровете им да се произнася съдът, допълни тя:

След въвеждането на директива 2008/52 на Европейския парламент за някои аспекти на медиацията, наистина Европейският съюз възприема алтернативното разрешаване на спорове като една значима стъпка за улесняване на достъпа до правосъдие.

Дългите дела, претовареността на съдебната система и корупция в нея не са балкански синдром, категорична е тя:

Това е световен проблем, но на Балканите е особено чувствителен точно поради този манталитет, за който говорите.

Чрез познаването на законодателството в съответните държави експертите от БАРС ще се опитват да проправят мост в разрешаването на конфликти.

Медиаторът трябва да притежава доста качества! Първо да е завършил обучение по медиация. Там се учат основните похвати за справяне с един конфликт. Психологията лично на мен ми е много интересна, а голяма част от медиацията е психология, и е два пъти по-предизвикателно за нас, когато в спора участват хора от различни култури, които имат различни представи за справедливост. Един е трансграничният конфликт между турчин и българка в зависимост от различията, които те упражняват на чисто културно ниво, и съвсем различен би бил той между двама европейски граждани или две европейски компании, например от България и Румъния, с относително сходен манталитет. Всички тези президвикателства, разбира се, стоят пред нас и това ни вдига още повече летвата да сме подготвени и да съдействаме на страните.

Интервюто на Силвия Великова с адв. Петя Мургова можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна