Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Никола Миладинов:

Пол Маниет говори доста логични неща в своето интервю за вестник "Монд"

| обновено на 11.02.17 в 16:27
Никола Миладинов

Пол Маниет е рок звездата на социалистите в белгийската вътрешна политика, обясни в интервю за предаването "Събота 150" журналистът Никола Миладинов, кореспондент на БНР в Брюксел, по повод изказването на премиерът на белгийската провинция Валония Пол Маниет за излизане на България, Румъния, Полша и Унгария от Европейския съюз. 

Маниет е млад и енергичен, но той е сочен и за наследник за лидерския пост на белгийската социалистическа партия - с амбиции не просто за партиен шеф на национално ниво, но и с такива за премиерското кресло на федерално ниво един ден. 

Миладинов обясни, че самият Маниет определя себе си като еврофедералист - човек, който иска да развие Европа, да я направи истинска федерация и истински тесен съюз от единомислещи държави.

СнимкаИзказването на премиерът на белгийската провинция Валония идва не само в навечерието на десетата годишнина от присъединяването на България и Румъния към Европейския съюз, но и по повод 25 години от подписването на Договорът от Маастрихт - основополагащ документ за изграждането на ЕС, подчерта Миладинов, според когото Пол Маниет говори доста логични неща в своето интервю за вестник "Монд":
Маниет обвини за сегашната криза и риск от разпад на Европа именно допълващите мерки на правилата от Маастрихт, наложени от Германия и останалите, които предвиждат санкции за правителствата, които харчат повече отколкото икономиките им изкарват. 

Маниет смята, че е трябвало още по-тясна реформа на Съюза за уеднаквяване на икономическите, данъчните и социалните стандарти, като тук той самият обвинява условията, които са съпътствали разширяването на ЕС на изток. То е за разширяването като геостратегически интерес, като според него е трябвало Полша, Унгария и другите да бъдат принудени още в началото да приемат еврото като валута и да направят необходимите реформи, така че да се изравнят с нивото на западните икономики, добави Никола Миладинов.

След Брекзит Пол Маниет предлага да се предложат двустранни споразумения за свободна търговия на Полша, Унгария, Румъния и България, обясни журналистът, като обясни, че според премиерът именно излизането на четирите страни ще спре вътрешната конкуренция в ЕС, тъй като ще останат само държавите със сходен по размер БВП, т.е. по богатство и по икономическо развитие. 

В интервюто за "Еко”, което вестник "Монд" препечатва,  Маниет също посочва, че се надява на "трудни, но балансирани” преговори с Лондон, които да вдъхновят други страни от Централна и Източна Европа да преговарят за търговски споразумения и партньорства и в крайна сметка да напуснат ЕС.

Цялото интервю с Никола Миладинов, както и подробности за нарастващия популизъм, който се използва от крайнодесни и крайнолеви националистки формации и който влиза в употреба и на традиционната левица и десница в Стара Европа, както и за текущата ситуация в провинция Валония, можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна