Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Едуард Сноудън: Екстрадицията ми в САЩ би била заплаха за свободата и живота ми

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американското разузнаване е получило информация, че Русия смята да предаде Едуард Сноудън като "подарък" на президента Доналд Тръмп, който го нарече "шпионин" и "предател", който заслужава да бъде екзекутиран, предава NBC, като се позовава на високопоставен американски служител. Втори източник от разузнаването е потвърдил сведенията.

В интервю за "Яху нюз" Сноудън коментира новината така:

Всъщност съм окуражен. Това потвърждава фактите, че съм независим, че винаги съм работил от името на Съединените американски щати и че Русия не ме притежава. Всъщност руското правителство може да ме възприеме като пречка.

Но въпреки това:

Очевидно това би ме притеснило. Това би било заплаха за моята свобода и живот. Горд съм, че мога да защитя всяко решение, което съм направил.

Адвокатът на Едуард Сноудън Анатолий Кучерена заяви, че не вижда причини за екстрадицията на клиента му в САЩ, съобщава ТАСС. Той допълва, че тези твърдения са спекулации, идващи от "т. нар. източници на американското разузнаване" и добавя, че Сноудън има разрешение за дългосрочно пребиваване в Русия и спазва руските закони.

Адвокатът на Сноудън в САЩ Бен Уизнър заяви, че не знае за подобни планове: "Екипът на Сноудън не е получавал такива сигнали и няма причина за притеснение".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна