Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германското парламентарно събрание избира новия президент на федералната република

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кой ще е новият президент на Федерална република Германия ще стане официално известно едва днес следобед, но не се очаква някой да измести фаворита за този пост – Франк-Валтер Щайнмайер. Той е кандидат на социалдемократите, но и на християндемократите, които не излъчиха свой и ще подкрепят Щайнмайер. Освен двете най-големи партии подкрепа за Щайнмайер гарантира и либералната Свободно демократическа партия. С това се смята, че досегашният външен министър има повече от необходимите гласове, за да бъде избран за президент.

В Германия президентът не се избира пряко, а от така нареченото Федерално събрание – специален орган, който се състои от 1260 души. Това са всички депутати – в момента 630, както и още толкова представители на германските провинции. Сред тях има хора на политиката и бизнеса, артисти, спортисти, дори известни ютюбъри. Член на Федералното събрание е дори треньорът на националния отбор по футбол Йоги Льов.

Изборът започва в 12 часа местно време. Ако Щайнмайер събере най-малко 631 гласа още от първия път, вотът приклюва. Ако няма толкова гласове, той се повтаря, като при трето гласуване е необходимо само просто мнозинство. Не се очаква обаче да има повече от едно гласуване.

Другите кандидати за поста са излъчени от Левицата, крайнодясната Алтернатива за Германия, свободните избиратели на Бавария и Пиратската партия.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна