Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ева Жечева: В обществото все още има доста висок процент на търпимост към насилието над деца

| обновено на 13.02.17 в 10:02
Снимка: БГНЕС

Винаги, когато има такъв случай, обществото очаква ясен знак на институциите, очаква тяхната оценка, очаква да излязат и да представят причините, отбеляза в ефира на "Хоризонт" Ева Жечева, която е бивш директор на ДАЗД, в коментар на случая с двегодишното момченце от Ихтиман, което преди дни беше прието в "Пирогов" в кома, а майка му беше задържана по подозрение, че му е нанесла побой. Жечева, която в момента е зам.-директор на Дирекция "Национален превантивен механизъм и основни права и свободи на човека" в екипа на националния омбудсман, допълни: 

В този случай всъщност аз не чух почти никакво изявление на нито една институция. Медиите са тези, които говорят за случая, медиите са тези, които търсят информация, които се опитват да стигнат до същността на проблема... Защото това не е просто инцидент.

Според Жечева само фактът, че майката казва, че това е инцидент, показва, че тя ясно осъзнава какво се е случило.

При случай на насилие срещу дете органът за закрила, който работи оперативно, е Дирекция "Социално подпомагане към Агенция "Социално подпомагане", припомни още Ева Жечева, но призна, че за обществото е много трудно да се ориентира кой е в институционалната структура и в отговорностите. Всеки един случай на насилие на дете трябва да бъде повод Държавната агенция "Закрила на детето" да отправи послание как да се променят нагласите на обществото срещу насилието, подчерта Жечева:

Защото един от въпросите, които всъщност се поставят, е как да се променят нагласите на обществото срещу насилието срещу деца, как всъщност да се променят механизмите за мониторинг.

Винаги можем да отправим послание към обществото
, отбеляза още Ева Жечева:

Защото нашето общество, въпреки тази солидарност, въпреки хилядите случаи, в които ние виждаме, че хората реагират изключително адекватно, има всъщност все още доста висок процент на търпимост към насилието. Защото насилието не е само физическото.

Така че, във всеки един такъв момент трябва да се говори какво е насилието и какво причинява на децата
, обобщи Жечева, допълвайки че насилието е като айсберг, чийто връх се вижда, а основата често остава скрита:

Насилието е като айсберг. Неговата видима част са случаите, които водят до "Пирогов" или случаи, когато децата остават заключени - те са в много тежко състояние, но невидимата част -  особено в ранното детско развитие до тригодишна възраст,
това е голямото предизвикателство, обясни Ева Жечева.

Цялото интервю на Таня Величкова с Ева Жечева можете да чуете от звуковия файл. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна