Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Волфганг Ишингер: Европейците трябва да демонстрират единство

Волфганг Ишингер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

САЩ вероятно ще настояват страните от Европа да започнат да плаща по-висок членски внос в НАТО веднага. Европейските държави трябва да помислят добре кое отговаря на техния интерес и да го защитават. Това заяви председателят на Мюнхенската конференция по сигурност Волфганг Ишингер. Конференцията е най-важният форум по темите за сигурност в света и ще се проведе от 17-ти до 19-ти февруари в Мюнхен.

За първи път от много време насам в конференцията в Мюнхен участие ще вземе и германският канцлер Ангела Меркел. Очаква се тя да се срещне с американския вицепрезидент Майк Пенс. Това ще са първите  разговори на Меркел с високопоставен представител на администрацията на президента Доналд Тръмп.

В Мюнхен очакват и външния министър на САЩ Рекс Тилърсън. Руската делегация е предвождана от колегата му Серегй Лавров.

Според Ишингер сред обсъжданите теми ще бъдат бъдещето на трансатлантическите отношения, НАТО и ЕС, украинската криза, връзките с Русия и войната в Сирия. Европейците трябва да демонстрират в Мюнхен единство и да разсеят внушенията на Доналд Тръмп, че общността е пред разпадане. Ако САЩ наистина възнамеряват да удрят по целостта на ЕС, то това ще е равносилно на обявяване на война, макар и без оръжия, посочи още Ишингер.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна