Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Единните правила за прием в първи клас влизат в Столичния общински съвет

Снимка: БГНЕС

В цяла София кампанията за прием за първи клас ще започне едновременно във всички училища. Очаква се в средата на април родителите де могат да подават заявления по новите правила. Поредността на подадените документи вече няма да е условие за прием, това предвиждат новите правила, записани в доклада на заместник-кмета по култура и образование Тодор Чобанов, който влиза на обсъждане в комисия.

Разработени са четири критерия, които ще бъдат задължителни: постоянният адрес на територията на административния район, настоящ адрес, с предимство ще се приемат братя и сестри в едно училище и социален критерий за ученици сираци. Всяко училище при по-голям брой желаещи да бъдат приети в първи клас има право по решение на педагогическия съвет да приема и допълнителни критерии.


В ефира на радио София правилата коментираха психологъг с частна практика  Димитрина Проданова, Атанас Кузманов от сдружение "Кузманов" и Мариана Писарска от сдружението "Деца и юноши".

Новите правила за първокласниците в столичните училища са разработени съвместно с родителски и работодателски организации, с участието на експерти от Министерството на образованието и науката, с директори на училища, в които броят на чакащите за прием деца за първи клас е най-голям.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна