Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС: България трябва да предприеме ефективни мерки за подобряване на качеството на въздуха

Снимка: БГНЕС

Доклад на Европейския съюз по отношение на политиката за опазване на околната среда констатира, че България трябва да предприеме ефективни мерки за подобряване качеството на въздуха. Според служебния екоминистър Ирина Костова страната ни на национално ниво има проблем с надвишаване на нормите на фините прахови частици, а на местно ниво с превишаване на нормите на серен диоксид в община Гълъбово, затова са предприети действия за надграждане на съществуващата система за ранно предупреждение в Старозагорска област, която може да прогнозира наднорменото съдържание на серен диоксид във въздуха.

Откакто е внедрена системата (от 2007 година) в топлоелектрическите централи на комплекс "Марица – Изток“, работи непрекъснато, всеки ден правят две прогнози и се прогнозира разпространението за 48 часа напред час по час на серен диоксид, азотни диоксиди и прах в един район с размери 100 на 100 километра, стигащ от Чирпан до Сливен и от Казанлък до Хасково, обясни в интервю за предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" проф. Христомир Брънзов, директор на НИМХ към БАН и автор на системата за ранно предизвестяване, поръчана му по повод големите обгазявания на региона на Стара Загора със серен диоксид.

Четирите ТЕЦ-а формират най-голямата количествена характеристика на емисиите на серен диоксид, подчерта Динка Тодорова, експерт в екоинспекцията:

На практика от четирите ТЕЦ-а се имитират около 80% от националните емисии по този замърсител. Въпреки нашите предприети действия и чрез ползването и на системата за ранно предизвестяване ние сме предотвратили много повече превишения на нормата по този показател за качество на атмосферния въздух.

Цялото интервю с проф. Христомир Брънзов и Динка Тодорова можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна