Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Берое" с историческа първа купа на България

"Лукойл Академик"-"Берое"
Снимка: БГНЕС

Мъжкият баскетболен отбор "Берое" (Стара Загора) спечели историческа първа купа на България. При дебютното си участие на финал в надпреварата старозагорци надделяха категорично над държавния шампион "Лукойл Академик" със 78:62 (23:20, 16:14, 23:10, 16:18).

След равностойно начало възпитаниците на Любомир Минчев дръпнаха с 39:30 малко преди почивката и до края доминираха. "Берое" нанесе решаващия удар в началото на второто полувреме, когато след серия от 17:4 точки поведе с 56:38 в средата на третата четвърт. Играчите на "Лукойл Академик" продължиха да допускат грешки и след малко повече от две минути в последната част старозагорци дори увеличиха преднината си до 25 точки при 69:44, което окончателно предреши срещата.

Аарън Джонус беше лидер за "Берое" с 19 точки и 17 борби, заради което той беше определен и за най-полезен играч във финалния двубой. Омари Гудул, Шейн Гибсън и резервата Тенчо Тенчев допринесоха с по 11 точки за успеха. Дани Гибсън беше най-добър за "Лукойл Академик" със 17 точки и 7 асистенции, а Христо Захариев добави 12 точки и 8 борби, но това не беше достатъчно. За най-полезен играч във финалния турнир беше определен Травис Даниълс от бронзовия медалист "Балкан".

Най-важното е, че успяхме да спечелим. Успяхме да надиграем съперник с чист баскетбол. Надигравахме се с тях във всяка от трите си срещи през сезона досега. Днес успяхме и съм много щастлив. Щастлив съм за момчетата. Щастлив съм, че от последни преди три години, когато не успяхме да преодолеем баражите за участие в турнира, сега сме първи. Бяхме концентрирани, играхме с максимална енергия. Е, имаше и моменти, в които играчите ме караха да викам доста, но най-важното е, че успяхме, заяви наставникът на победителите Любомир Минчев.   

Старши треньорът на "Лукойл Академик" Тони Дечев пък не скри разочарованието си от поведението на отбора на финала.

Да играеш финал и да се представиш по този начин за мен е необяснимо. Трябваше да играем по различен начин. Знаехме, че ни чакат трудни мачове. Приказките, които изговорихме, обаче, някой трябва да ги сътвори на игрището. Моите баскетболисти не изглеждаха по никакъв начин готови да се противопоставят на добрата игра на съперника. Берое игра изключително днес, с добра дисциплина, с желание. За жалост за пореден път се доказва, че доста силни характери, доста звезди, събрани на едно място, не могат да мелят. Не знам дали ще има промени. Трябва да помислим и ще решим, коментира Дечев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна