Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

В западната преса се коментира поредното назначение в администрацията на американския президент.

"Ню Йорк таймс" пише, че генерал-лейтенант Хърбърт Реймънд Макмастър, назначен за съветник по националната сигурност, е смятан за един от водещите интелектуалци в американската армия. Този избор представлява продължение на тенденцията Доналд Тръмп да разчита на висши офицери, отбелязва вестникът. "Вашингтон пост" посочва, че генералът е всепризнат за лидерството си на бойните полета във войните в Залива и Ирак, но никога не е бил на длъжност във Вашингтон или Пентагона.

Британският "Гардиън" пише, че Макмастър е военен с "неконвенционална" кариера, донесла му сериозно уважение в средите на отбраната и много наподобява избора на Тръмп за шеф на Пентагона Джеймс Матис. "Индипендънт" отбелязва, че  този избор е изненадал мнозина, тъй като Макмастър е известен с това, че не търпи авторитети.
Германският "Франкфуртер алгемайне цайтунг" посочва, че засега не е ясно дали Макмастър ще може да доведе свои хора в екипа си.

Руските вестници отбелязват внезапната смърт на дипломата Виталий Чуркин, постоянен представител на Русия в ООН. "Дипломатическият свят е в шок", пише "Росийская газета". Статии за скоропостижната му кончина публикуваха водещи световни медии, отбелязва московският официоз. "Той бе изтъкнат дипломат и забележителен човек", "един вид феномен", цитира реакции на дипломати и политици "Взгляд". "Един от най-ярките, харизматични руски дипломати", Чуркин би се наредил сред символите на московската дипломация, отбелязва "Комерсант".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени