Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ансамбъл "Гоце Делчев" съхранява българския дух и националните ценности

3
Анелия Торошанова и момичетата от ансамбъла
Снимка: Луиза Лазарова

Ансамбъл „Гоце Делчев“ е българска формация за народни песни и танци, която има много поводи за гордост. Основан през 1945 г. от български бежанци от Егейска и Вардарска Македония, той е първият в България и първи в много други неща. Несъмнено е олицетворение на българската традиция, българския дух и националната ни идентичност. И за разлика от традиционните в момента „бизнес ориентирани“ формации, той се бори да съхрани всички тези ценности, за да не се изгубят във времето.

Маргарита Недкова, директор на ансамбъл „Гоце Делчев“, е една изключителна личност. Истинска българка, която подържа традициите по традиционните български празници с много танци песни и настроение, организира конкурси, в които не липсват фолклорни елементи, на които човек няма как да се възхити. От нея ще чуете интересни факти от историята на ансамбъла и техните традиции.

Разговорът започва със спомена за българския национален герой – Васил Левски и историята на една от най-специалните песни в репертоара на ансамбъла, посветена на него. Ще ви срещнем и с най-възрастния и с най-младия участник в ансамбъла.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна