Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зачестяват емоционално-поведенческите проблеми при децата

Тази година SOS Центърът за обществена подкрепа в София навършва 10 години. Като него има още три – в Перник, Велико Търново и Габрово. В тези центрове се развива програмата „Подкрепа на семейството“. Тя е насочена към деца в риск да загубят грижата на родителите си, като оказва социална и психологическа помощ на семействата, за да могат да се грижат по-добре за своите деца. Оказва се съдействие на родителите за това децата да получават закрила, здравна грижа, образование и развитие.

В Радио София гостуваха Мариян Дянков, който е директор на Програмата „SOS Детско селище“ за София-Перник и Боряна Рашкова, ръководител на SOS Центъра за обществена подкрепа в София.

Центровете работят и с деца, и с родители като в екипите са включени социални работници, социолог, логопед, а когато се налага се ползват партньорства за юридическа и медицинска подкрепа. Напоследък все повече специалистите се сблъскват с нуждата от решаване на емоционално-поведенчески проблеми, които не са толкова обвързани със социалния статус на семейството, а се проявяват в учирище или извън семейството.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна