Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Психологът В. Банова: Мълчанието на учителите е погрешна политика, която води до трагични резултати

| обновено на 27.02.17 в 10:06

В коментар по повод трагичния инцидент в столичното 52-ро училище, при който момиченце на 11 години почина, след като беше ритнато в коремната област от свой съученик, клиничният психолог и психоаналитик Весела Банова изтъкна важността на работата на психолозите, които днес вече ще бъдат в учебното заведение заедно с децата:

Върху всяко събитие, колкото и да е ужасно, трябва да се сложат някакви адекватни думи, за да може детето да го осмисли и така да продължи напред, каза Банова, която е бивш председател на ДАЗД.

Пред всяко от децата, които са били наблизо и участват в случилото се, има две огромни предизвикателства, отбеляза Банова и добави:

Едното е как те ще осмислят, ще намерят думи, да подредят в главата си смъртта на своето приятелче, и другото голямо предизвикателство е как те ще разположат себе си спрямо случилото се – тоест как те ще осмислят последиците за себе си. 

Психологът напомни, че насилието, агресията и тормозът в училище са различни явления и не бива да се смесват при коментирането на случаи, като този в 52-ро училище:

Не може да се смесват по този начин нещата, не може да се карат веднага учители и родители да се чувстват жестоко виновни, преди да имаме идея какво точно се е случило, отбеляза Банова. 

Тя коментира и случая с убийството на момче в Борисовата градина в София, за което беше арестуван 19-годишен студент, както и съмненията, че съученици и учители са разпознали заподозрения на разпространените кадри от камера за наблюдение, но не са уведомили полицията, като подчерта:

Когато за нещо ужасно, което се е случва, или нещо необичайно, не се говори, резултатите винаги са трагични и надминават стократно това, което би могло да бъде, ако учителите са разговаряли, търсили са помощ, помежду си са говорили, изобщо са разговаряли. 

Това е една безкрайно погрешна политика, която води винаги до трагични резултати – мълчанието на учителите. 

Банова отбеляза, че законът трябва да се спазва и спазването или неспазването на закона от тези, които ги учат, се отразява на психиката на децата и пряко влияе върху агресивното им поведение.

Цялото интервю може да чуете от звуковия файл, а от репортажа на Мария Филева може да чуете как започна учебният ден днес в 52-ро училище. 

Работата ще бъда много трудна, ние ще бъдем до тях колкото е необходимо и за каквото – психо-социално, можем да им бъдем полезни, подчерта психологът Младен Владимиров, който е ръководител на националната мобилна група за психологическа подкрепа към Министерството на образованието и заедно с колегите си ще оказва подкрепа на децата от класа на загиналото момиче. 

Директорът на училището, Данко Калапиш, отбеляза, че смята, че училището ще се справи със случая, тъй като е видял, че родителите, макар и притеснени и скърбящи, са довели днес децата си. Директорът не се ангажира да даде определение на случая, като обясни, че след като разследващите се произнесат и от училището ще излязат със становище. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна