Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диана Андреева: Културата също трябва да бъде приоритет, а не само образованието

Снимка: Капитал
Обсерваторията по икономика на културата кани на дебати на тема "Култура и парламентарни избори" първите шест политически сили според социологическите проучвания, като идеята е те да поемат конкретни ангажименти за това как ще работят в областта, след като евентуално влязат в парламента. Дебатите ще се състоят от 17 до 19 часа в Националната галерия "Квадрат 500" и всеки, който има интерес, може да дойде в зала 19. 

Политическите партии трябва да издигнат и културата като приоритет, а не само образованието, заяви в предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Диана Андреева – директор на обсерваторията.

Считаме, че тези дебати са от особено значение. Политическите платформи в областта на културата да бъдат дебатирани, да бъдат представени не просто пред обикновената публика,  пред хората, които работят в българската култура. Също така считаме, че е изконно демократично право на всеки един от нас да чуе какво се предлага в областта на културата. Тема, което за съжаление в областта на политическите платформи не е приоритет. Политическите партии решиха да издигнат образованието като приоритет и нека тук да кажем, че образование без култура само по себе си не може да бъде издигано като приоритет. Мисля, че те ще имат шанс до края на предизборната кампания и след изборите да преформулират този приоритет, а той е образование и култура, неразделно свързани.

Според Диана Андреева културата трябва да получава финансиране от поне 1% от БВП:

Това, което тръгна от предизборния дебат преди години е Националната стратегия за култура в нейното разширение Национална стратегия за култура, изкуства и творчески стратегии, културно наследство и културен туризъм. Мисля, че вече няма съмнение, че която и да е политическа конфигурация и да управлява след парламентарните избори, тази стратегия ще бъде приета. Ето нещо конкретно, което считам, че е от изключителна важност. 

Другият такъв елемент от изключителна важност е бюджетното финансиране – преди години инициирахме 1% от БВП да отива за група "Култура" в Държавния бюджет .Тук нека да отворя една скоба, че става въпрос не само за култура и културни дейности, но и за обществените медии. Може би стават по-бавно процесите в България, но аз съм оптимист, че това също ще бъде прието – видя се, че българската култура в последните години присъства с прословутия половин процент. Не беше така преди 2009 година. Трябва да се върнем на първо време към този 1%, който го наричаме Пакт за култура, който включва остойностяване на Националната стратегия за култура, а разбира се, голямата цел е както останалата част от социалния сектор – здравеопазване, образование – върнаха, че и надминаха процентното разпределение от началото на прехода, това да се случи също и с българската култура – говорим за около 2,5% от БВП.

Трябва да подчертаем, че изкуството, културата и творческите индустрии, културното наследство и културният туризъм имат дял около 4,5% от БВП и девет пъти публичната субсидия се мултиплицира през пазара. Това е един недооценен сектор и за икономисти, и за финансисти, доколкото икономическият консерватизъм гледа на културата като на социална дейност. Това означава, че трябва да има преформатиране на българската политика.

Интервюто на Таня Величкова с Диана Андреева можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна