Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Задълбочава се политическата криза в Македония

Зоран Заев обвини Георге Иванов в извършване на „държавен преврат“

Снимка: БТА

Политическата криза в Македония се задълбочава.

Лидерът на Социалдемократическия съюз Зоран Заев обвини президента Георге Иванов, че е извършил "държавен преврат" с решението си да откаже да даде мандат за съставяне на ново правителство и че води страната към "дълбока криза с неизмерими последици". Заев направи специално изявление само час след като държавният глава оповести решението си да не даде мандат на Социалдемократите. Иванов мотивира решенето си с факта, че Зоран Заев получи подкрепата на албанските партии в страната, срещу което им обеща – евентуално негово правителство да следва т.нар. "Албанска платформа". Тя предвижда въвеждането на албанския като втори официален език в Македония и други отстъпки пред албанското малцинство.

Държавният глава бе подкрепен от участниците в шествието "За единна Македония", което се проведе снощи за трета поредна вечер в Скопие.

От своя страна еврокомисарят по разширяването на ЕС Йоханес Хан призова всички македонски политически лидери, включително и президентът Георге Иванов, да зачитат резултатите от последните избори. В коментара си в Туитър Хан пише, че в демокрацията трябва да се приема парламентарното мнозинство, дори и тогава, когато това не Ви харесва.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени