Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петте сценария за бъдещето на ЕС

Огнян Златев: Бялата книга има за цел да постави началото на един общоевропейски дебат

Огнян Златев
Снимка: БГНЕС

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер представи пет възможни пътя, по които Европейският съюз да се развива без Великобритания.

Докладът на ЕК, озаглавен Бяла книга, представен вчера от Жан-Клод Юнкер, има за цел да постави началото на един общоевропейски дебат. Това каза в интервю за предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" Огнян Златев, ръководител на Представителството на ЕК в България:

Този доклад цели именно да даде възможност на гражданите на Европейския съюз чрез своите лидери да определят една от петте възможни посоки за развитие на Европейския съюз. Нека не забравяме, че в Европейския съюз за всичките тези 60 години, откакто той съществува, всичките решения се вземат именно чрез дискусия в търсене на това, което е най-добро за гражданите на Европейския съюз, а не просто някой да вземе еднолично решение и да каже, че това ще бъде. Не е случайно, че предложените варианти са пет, а не е само един.
Лидерите на всяка една от страните-членки са функция на своите граждани, които са ги избрали да бъдат лидери. Точно това е целта на този документ – да постави началото на този общ европейски дебат, тоест това е началото на един процес, а не неговия край, неговото завършване. Има достатъчно време, в което във всяка една от страните-членки, от една страна, да има вътрешнополитически дебат за това кой от всичките предложени варианти в най-добра степен идентифицира и помага за бъдещото развитие на съответната страна-членка, и от друга страна, чрез лидера на съответната страна-членка това да бъде комуникирано на предстоящите срещи на върха.

На базата на Бялата книга ЕК ще предложи и още няколко документа, които да спомогнат за вземане на решение в каква посока да върви всяка страна, добави Златев.

Цялото интервю с Огнян Златев можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна