Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската асоциация по информационни технологии връчи годишните си награди

Церемония по връчване на наградите на БАИТ за 2016 г.
Снимка: БГНЕС

Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) връчи годишните си награди за 2016 г. Освен че показва цялостното състояние на ИТ индустрията в България, церемонията акцентира на конкретни постижения на български специалисти и предприемачи.

Един от тях е Николай Чакръкчиев от "Алтерко Роботикс", автор на проекта за умен дом, наречен "Шели“. В интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" той разказа:

Нашата компания разработи няколко уреда. Два от тях се явяват релета, които имат вграден уеб сървър, вграден Wi Fi модул и възможност за измерване на употребения електрически ток. С тяхна възможност и благодарение на функциите, които предлагаме – разширение на услугата чрез допълнителни мобилни приложения, чрез решения в облака, потребителите с минимални затруднения, с нисък разход биха могли да интегрират във вече съществуващи домове, във вече съществуващи инсталации тези релета.

Димитър Димитров от "Тикий Мобайл Солюшънс", награден за мобилно приложение, с което пътниците могат да купуват и валидират билет само с един клик на телефона си, обясни как се използва това приложение, което вече работи и на пет станции в метрото в София от края на декември месец 2016 година:

Сваляте си приложението, което е безплатно. Въвеждате си данни за банкова карта, правите си регистрация, защото се заплаща през банкова карта. Когато се намирате на входа на метрото и видите вратичките, брандирани с нашето лого, заставете пред една от вратичките, отваряте приложението и веднага само с един клик на един бутон си купувате билет. Така се отваря вратичката и можете да преминете.

Цялото интервю с Николай Чакръкчиев и Димитър Димитров можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна