Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Природозащитници на протест в защита на парк "Пирин"

| обновено на 06.03.17 в 10:16
Национален парк Пирин


Природозащитници излизат тази вечер в столицата на протест в защита на Националния парк "Пирин". Причината за недоволството е подписаното решение от министъра на околната среда за предварително изпълнение на новия план за управление на Парк "Пирин" без екологична оценка. Според природозащитниците този план позволява много по-голямо застрояване и сеч в Парк "Пирин" и те настояват за преразглеждане на документа.
Решението за предварително изпълнение е с краен срок за обжалване днес, 6-ти март.

Действията на МОСВ следват една административна процедура, а издаденият акт  е последният, който завършва въпросната процедура, Заяви за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“  заместник-министърът на околната среда и водите Мариела Начева

Проектът действително многократно е връщан. Правени са обществени обсъждания след едномесечни дни на отворените врати. Категорично не е вярно, че в момента се създава нов проблем. Последното искане с входящ номер в Министерството на околната среда и водите е от 20-ти януари 2017-та и е искане за преценка на необходимостта от извършване на екологична оценка и оценка за съвместимост на поректоплана, който многократно е внасян. Нормативно определеният срок за произнасяне на Министерството по тази преценка е 30 календарни дни. Тоест единственото, което министерството в момента е направило, е да спази законовата процедура за произнасяне.

Законодателството категорично забранява каквото и да било строителство на територията на националните паркове. Член 21 от Закона за защитените територии е 100% инкорпориран в проекта за план на управление на национален парк "Пирин". С него се забраняват абсолютно всички строителни дейности, с изключение на тези, които са за целите на Планинската спасителна служба, и са инкорпорирани решенията на ЮНЕСКО от 2012-та година за абсолютна забрана на строителство на всякакви ски-съоръжения с изключение на вече съществуващите буферни зони - ски-зона Банско и ски-зона Добринище.

В самото решиение точка 1 на страница 11 е описано изрично, че всички инвестиционни намерения на територията на парка, трябва да бъдат подлагани на процедурите по преценка за ОВОС и за екологична оценка.

Екологът от „Зелени закони“ Вера Стаевска изтъкна, че по обсъждания закон е имало над 300 негативни становища

Имаме доста сериозни аргументи за протести! Меко ще се изразя, за мен госпожа зам.-министърката или не е добре запозната с проекта за актуализация на плана или просто избира да заобиколи истината. Няколко факта искам да кажа! Първо, да се обяснява, че това е завършек на процедура и е нещо така между другото - решението за пренебрегване на необходимата екологична,  оценка не е вярно.

Стаевска е на мнение, че в региона има конкретни проекти за големи и по-малки инвестиции

В момента се пуска абсолютно генерално разрешение да се случва всичко на територията на парка. Мислите ли, че след това за отделни малки проектчета Министерството ще си даде труда...


В неделя пред "Хоризонт" премиерът Огнян Герджиков заяви, че решението не е окончателно. Той подчерта, че тепърва планът ще бъде обсъждан от Висшия експертен екологичен съвет.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна