Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще има екологична оценка на плана за управление на парк "Пирин"

Еколози се събират на протест пред министерството

| обновено на 06.03.17 в 19:25
Министър Ирина Костова
Снимка: БГНЕС

Екоминистерството направи отстъпка по отношение на плана за управление на парк "Пирин". 

Министърът на околната среда разпореди да бъде извършена екологична оценка на проекта за актуализация на Плана за управление на Национален парк "Пирин". По този начин се променя старото решение, с което не се изискваше такава оценка, и което предизвика недоволство сред природозащитниците.

Въпреки промяната в решението,  еколози се събират тази вечер на протест пред министерството. Един от участниците в протеста заяви:

Ние решение не сме видяли. На сайта има новина, че ще има решение, което е леко различно. Както министърът даде две решения със скорост на светлината на 1-ви и 2-ри март, сега да издаде решение да отмени тези две решения. Дотогава имаме анонс, че може би ще има!


Кметът на Банско Георги Икономов коментира в предаването "Нещо повече" по "Хоризонт", че удължаването на срока за обжалване дава достатъчно шанс на страните, които не са съгласни с нещо. Той не се съгласи със заключението, че с решението екоминистерството дава "зелена светлина" на няколко проекта в парк Пирин:

Не е точно така. По-скоро екоминистерството задвижва процедурата по приемане на Плана за управление  на парк Пирин, който трябваше да задейства още от 2014-а година - забележете, сега сме вече 2017-а.

С това решение на министерството не се дават конкретни разрешения за никакви конкретни проекти и инвестиции в парк Пирин, подчерта Икономов.Той отбеляза, че става въпрос за план за управление и досега не са искани оценки по ОВОС за такива планове. Той отбеляза, че важните решения не бива да се отлагат заради предстоящи избори или заради натиск от улицата.


Според Катерина Раковска от "Фонд за дивата природа" новият план за парк Пирин предвижда отпадане на ограничения, които действат в сегашния план:

Тук не говорим за конкретни проекти и за лифтове, които ще са тук или там, тук говорим за "петна" от парка, в които строителството ще бъде разрешено.

И когато имаме такъв тип предвиждания, наредбата по екологична оценка изисква тяхното въздействие да бъде оценено. 

Има и друг проблем с новия план, отбеляза Раковска:

И той е, че има официално вписана второстепенна цел за добив на дървесина за местни фирми - това е катогорично неприемливо за национален парк. 


Повече по темата чуйте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна