Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Тинка Троева е новият директор на Фонда за лечение на деца

| обновено на 06.03.17 в 17:04

Със заповед на министъра на здравеопазването Илко Семерджиев от днес управлението на Център "Фонд за лечение на деца" се поема от д-р Тинка Троева.

Д-р Троева заменя на поста досегашния директор на Фонда проф. Владимир Пилософ, който подаде оставка на 24 февруари. Двамата вече са разговаряли, съобщи за "Хоризонт" проф. Пилософ:
 
Седнахме, поговорихме, предадох ѝ всички проблеми, които в момента стоят за разрешаване. Казах ѝ, че съм насреща. Практиката показва, че има неща, които затрудняват работата на Фонда. Всякакви приказки за това, че Фондът не работел, са меко казано преувеличени.


Д-р Тинка Троева е с богата биография в областта на педиатрията, промоцията и превенцията на здравето, социалната сигурност, координацията на социалната сигурност в Европейския съюз и здравния мениджмънт.

Снимка

От днес в Център "Фонд за лечение на деца" започна нова проверка, съобщиха от пресцентъра на министерството.


В предаването "Нещо повече" по "Хоризонт" журналистът от БНР Надежда Цекулова, която е била член на Обществения съвет на фонда, коментира, че за да изпълнява институцията своите функции без скандалите, които съпътстваха работата и през последните години, са необходими промени в правилника. Тя препоръча д-р Троева да изслуша предложенията на хора, които от години работят във фонда, като отбеляза:

Ние алармираме от доста време насам, че основният проблем, който това ръководство, което сега си отива създаде, беше промяната в правилника за работа на Център "Фонд за лечение на деца". През август миналата година влезе в сила нов правилник, който е до голяма степен ремонтиран стар и той заложи много "бомби" в работата на тази институция, създаде предпоставки тя да не може да си върши работата, създаде предпоставки за конфликт на интереси и за корупционни практики, овласти прекомерно и еднолично директора. И всички тези дефицити и проблеми, които бяха създадени, трябва да започнат бързичко да се решават, ако искаме тази институция наистина да работи в интерес на децата.  


Журналистът от БНТ Мария Чернева, която е член на Обществения съвет, допълни: 


Преди да се промени правилника - това е една тежка и дълга процедура - би могъл да се промени маниерът на работа и аз силно разчитам това да се случи, както се казва, по-лошо от това не може и да бъде. Тоест, въпреки някои недостатъци в правилника, нещата не вървяха, защото не беше зачитано мнението на Обществения съвет.... 


Подменяха се решения на Обществения съвет, не се даваше достатъчно информация на Обществения съвет за работата на фонда. Нямахме никаква възможност да контролираме, каквато е нашата функция - да контролираме, работата на фонда.


В малко по-дългосрочен план се надявам да се промени и правилника, но не по този начин, по който сега може би се извършва, допълни Мария Чернева. По отношение на  подготвяните сега промени в правилника на фонда тя отбеляза, че има известни подозрения, че: Тези промени, ако наистина сега се замислят, нямат за цел да намерят по-широк консенсус и да търсят по-голяма гражданска, обществена дискусия.


Коментарите на Надежда Цекулова и Мария Чернева чуйте от звуковия файл.

Горещи теми

Войната в Украйна