Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арх. Георги Стоилов: Работата е най-висшето удоволствие

арх. Георги Стоилов
Снимка: Добринка Добрева
Архитектурата е изкуството на бъдещето, а построените идеите на архитектите са мостове във времето. Техните следи са вечни и ако не бъдат съборени се превръщат в безценен документ. Един такъв човек представяме днес в "Кой кой е" - архитект Георги Стоилов. Той е бил кмет на София в периода 1967 - 1971 г. От 1971 до 1973 г. е министър на Министерството на архитектурата и благоустройството. През 1979 г. е назначен за председател на Съюза на архитектите в България, който ръководи дълги години.

За душата на младостта, за руската среща с архитектурата, градоустройството в София, неговите емблематични сгради - на БНР, хотел "Рила", мемориалът „Бузлуджа", за създаването на Съюза на архитектите с Георги Стоилов разговаря Добринка Добрева.

Архитект Георги Стоилов е председател на Международния съюз на архитектите. Президент е на Международната академия на архитектурата.
През 1995 г. става почетен член на Руската художествена академия. През 2004 г. Столичният общински съвет го удостоява със званието „Почетен гражданин на София". Той е на 88 години и не се откзава от работата за бъдещето.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени