Eмисия новини
от 18.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Сюити

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини
Снимка: архив

• Когато през XVII век във Франция композиторите са започнали да създават сюити тази практика се е превърнала в мода е била естествено свързана предимно с кралския двор. Думата, преведена от френски език означава последователност, редица. Отнесена към музиката, сюитата е сбор от няколко музикални пиеси, обединени от общ принцип. Имала е развлекателен, танцувален характер и е съдържала различни като динамика, стъпки и националност танци: павана, гаярда, гавот, менует, алеманда, жига, сарабанда, куранта, чакона, полонеза, пасакалия… Години по-късно Йохан Себастиян Бах и други композитори по негово време преобразяват сюитата като изместват акцента в танца по посока на съзерцателното и я превръщат в самостоятелно музикално произведение. В бароковата част в срещата ни звучат сюити на Хенри Пърсел и Жан Филип Рамо, изпълнения на квартет „Еолина“ и триото на чембалиста Игор Жуков.
• В наши дни сюитата често пъти има програмен характер, който срещаме и в свързани с рок и поп музиката произведения. Към края на шейсетте години на ХХ век поради обективното изчерпване на творческия рок потенциал, по естествен път дойде необходимостта от разширяване на полето на рок изкуството. Зачестиха опитите за заимстване на творби и стилови похвати от сериозната, академична музика, в т.ч. разширяване на формата, използване на сюитния принцип и обявяването на програмност. „Сержанта“ на Бийтълс е идеален пример за това, въпреки че концептуалните албуми на Франк Запа Freak Out! и Absolutely Free се появиха преди Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band.
С годините дойде ред на рок-сюитите и програмни творби The Five Bridges Suite на група „Найс“; Tarkus, Trilogy, Karn Evil 9 (три импресии) на Емерсън, Лейк и Палмър; Aqualung, Thick as a Brick, A Passion Play на Джетро Тъл. От програмен тип е част от продукцията „Дженесис“ и „Джентъл Джайънт“. В пространството между барок и рок имате възможност да чуете авторско изпълнение на представител на Soft направлението в рока: Кет Стивънс и неговата сюита Foreigner. Намираме я на първата страна в едноименната дългосвиреща плоча от 1973 година. Добре дошли сте!

вторник, 14 март, от 23 часа

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.