Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Илиев: Обслужващите лифтовете трябва да бъдат квалифицирани

Снимка: БГНЕС

За въжените линии няма специалност за придобиване на професия, както е с обслужването на асаньорите. Обслужващите лифтовете обикновено са сезонни работници. Би трябвало да има наредба, която да урежда правоспособността на тези лица. Това подчерта в интервю за предаването "Хоризонт до обед" доц. д-р Георги Илиев, ръководител на лаборатория "Подемно-транспортна техника" към Техническия университет - София. Лабораторията работи като лицензиран орган за технически надзор и проверява зададените от производителите на въжените линии технически параметри.

Основен проблем при лифтовете като този, причинил инцидента с падналото дете, според Георги Илиев е скоростта на седалката. Той изтъкна, че обслужващият персонал би трябвало да помага, особено на неопитни хора, които по-рядко се качват и посъветва особено децата да се движат без раници и дълги дрехи, които биха могли да затруднят качването и слизането.

Около 50 на сто от инцидентите в световен мащаб са резултат на човешка грешка, техническите и метеорологични фактори са по-ограничени, стана ясно от думите на експерта.

В Боровец скиорите са спокойни за безопасността си и инцидентът не е притеснил хората, показа анкета на "Хоризонт" сред туристи в зимния ни курорт. Хората отчитат възрастта на съоръженията и смятат, че основната отговорност за безопасността на децата-скиори е на техните придружители. Някои анкетирани посочват, че предпазващите устройства по нашите лифтове, за разлика от тези в чужбина, не са съобразени конкретно с нуждите на децата, а би трябвало да могат така да гарантират включително самостоятелното извозването на децата, качени от ски инструктори.

Инж. Нели Карипова от Агенцията по метрологичен и технически надзор отбеляза, че за да бъдат предотвратени рисковете, хората трябва да бъдат информирани и да поемат своята лична отговорност:

Те не четат. Мислят, че могат да се качат и да вървят с лифта, както намерят за добре.

Лифтът "Мартинови бараки" е изграден през 1986 година. Съоръжението е технически изправно и годно за безопасна експлоатация, а инцидентът е резултат на човешки фактор, показа приключилата проверка.
Има инструкция за ползване на съоръжението и персоналът е действал съобразно тази инструкция, уточни Карипова.

Преди началото на сезона всички ски съоръжения са били проверени, а в хода на сезона са правени и внезапни проверки, които не са показали отклонения.

Още по темата слушайте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна