Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Людмила Илиева: Хосе Енрике Родо е родоначалник на латиноамериканизма

Снимка: https://www.uni-sofia.bg

"Хосе Енрике Родо и Нашата Америка" - така е озаглавена публичната лекция в Софийския университет "Св. Климент Охридски" тази вечер, посветена на латиноамериканския мислител.

Уругвайският писател и политик не е толкова популярен у нас, защото не е превеждан, но азбучното му есе "Ариел" тази есен ще бъде достъпно и за българския читател, обясни за "Хоризонт" проф. д-р Людмила Илиева.

Хосе Енрике Родо е роден през 1871 година, а през 1900 година пише есето „Ариел", разказа Илиева:

Тогава Уругвай се е превърнал в първата социална и светска в Латинска Америка. Държава, която влиза в 21 век като най-европеизираната страна на Латинска Америка, наричана „Швейцария на Латинска Америка“, страна, в която има интелектуална среда за появата на личност като Хосе Енрике Родо.  

Родо е смятан за родоначалник на латиноамериканизма като философско и идеологическо течение, допълни проф. Илиева:

Влиянието на Родо в началото на 20-и век е огромно. То сполтява латиноамериканските интелектуалци в единен фронт срещу агресивната политика на САЩ.

Въпреки, че някои от въгледите му сега са остарели, други от тях пророчески - Родо предупреждава латиноамериканците за опасността на чуждопоклонничеството спрямо Северна Америка, каза още Людмила Илиева:

Империализмът на САЩ, какъвто го познава Родо - силен и агресивен, остава в сила и днес. Но в сила са и констатациите, които Родо прави по отношение на културата - че испано-американската култура стои по-високо, че испано-американската чувствителност надвишава утилитарния, материалния подход на съвременния капитализъм.

Още за личността и въгледите на Хосе Енрике Родо слушайте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна