Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кампанията "И тя като мен" - срещу насилието и дискриминацията спрямо жени и момичета

Снимка: БНР

Кампания за ранна превенция на насилието и дискриминацията над жени и момичета под надслов "И тя като мен" организира фондация "Деца на България". Идеята е да се създаде култура на равноправие и разбиране. Кампанията е призив към обществото да намираме заедно решения. Според основателя на фондацията Ясен Николов, тя ще работи на етап ранна фаза, много преди да се появят проблемите:

Нашата задача е да подобрим хармонията, толерантността, още докато е време и да си дадем сметка, че "и тя като мен" се нуждае от внимание, от зачитане, тя се нуждае и от време, и от пространство. Всеки от нас има потребността да бъде зачитан, а като бъде виждан да бъде уважаван, да бъде чуван. "И тя като мен" има нужда да бъде чувана и да бъде чувствана, ние всички имаме чувства, всички ние имаме нужда да бъдем признавани. С тези прости и провокативни послания се опитваме да покажем, че може би е време наистина малко да се заслушаме, да оставим настрани социалната мрежа, да спрем да гледаме поредното филмче за деня и просто дори да помълчим заедно.

Координаторът на проекта Теодора Иванова заяви за "Хоризонт":

Когато имаме проблем много често си мислим, че нашият проблем е различен от този на другите и не си даваме сметка, че в проблемите си приличаме и в решенията си приличаме. Всъщност начинът е да намерим решение и заедно да говорим за проблемите, да ги споделяме не само в перспективата "Какво ми се случи днес" и да се оплачем, а като ги споделяме да можем заедно да стигнем до решение.

Кампанията ще прочете на няколко вълни. Посетителите на библиотеките ще могат да видят тематични постери и да си вземат флаери. Специална линия в училищата ще бъде насочена към учениците. Планира се създаването на работна група за оказване на психологическа помощ и подкрепа, озаглавена „Говори с нея“. Първоначално малки инкубатори ще разработват идеи и предложения, които на следващо ниво ще бъдат адресирани към по-широк кръг потребители. 

Още за кампанията - в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна