Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родители и ученици от столичното 81-во СУ "Виктор Юго" излязоха на протест

Учениците били заплашвани и вкарвани в специални списъци за противообществени прояви, няма активна намеса от компетентните органи

Снимка: БГНЕС

Родители и ученици от столичното 81-во СУ "Виктор Юго" излязоха на протест тази сутрин. Бунтът им е насочен срещу директора на училището. Те искат той да бъде сменен и на негово място да бъде назначен нов с прозрачен и справедлив избор.
 

Учениците са били заплашвани, че ще им бъдат намалявани оценките, няма да им бъдат извинявани отсъствията, които са натрупали в рамките на три учебни часа по време на протеста, правени са списъци с имената на учениците, участващи преди две седмици в протеста, каза председателят на училищното настоятелство Николай Чадаров и допълни:

Ние искаме да ги защитим. Тези списъци ще бъдат вкарани в една комисия по противообществени прояви. Това са методи на управление от преди 40 години. Това е, протестът явно е противообществена проява… Не съм видял нито един ученик да чупи прозорец, да изкъртва ограда или нещо подобно.

Чадаров каза още, че директорът Елена Налбантова е била "спусната" преди 7 месеца, а не назначена с конкурс. Той нарече конкурсната процедура "пълен фарс":

Искаме да се направи проверка и да се извадят данни как точно е била направена оценката, атестацията на всеки един от кандидатите, защо са се спрели точно на г-жа Налбантова, а не на някой друг, и как точно Налбантова е спечелила с 1 точка пред другия фаворит за поста.

Въпреки че учителите са разделени, по-голяма част от тях казват:

Има дефицит на квалификация, има дефицит на доверие, има проблеми в методите на управление, насажда се страх, включително и сред учителите. С треперещ глас някои от учителите излязоха днес да ни подкрепят, каза още Чавдаров и допълни, че върху тях е оказван натиск и е напълно естествено те да се страхуват за работното си място.

Инспекторатът е направил анкетни карти и резултатът от тях показва, че проблем съществува, но последващи проверки не са предприети.

Вилма Доминикова – старши експерт в Управление на образованието София-град, потвърди, че анкетите са показали наличие на напрежение:

Но то не касаеше само г-жа Налбантова, а и напрежение като цяло – между учителите и ръководството на училището, което се състои, освен от г-жа Налбантова, също и от още трима заместник-директори.

Доминикова заяви, че са направени срещи с директора на училището и са ѝ били издадени указания за предприемане на незабавни мерки за подобряване на микроклимата в училището:

Знаем, че вече са проведени Общо събрание и Педагогически съвет, казали са си всичко, което имат да си казват като един колектив. Това го знаем от срещата, която имахме отново с директора на училището и заместник-директорите. На тази среща всички заявиха, че се работи и проблемът вече започва да се разрешава.

Вилма Доминикова заяви, че категорично не споделя мнението на училищното настоятелство, относно начина на избор на Елена Налбантова за директор на 81-во СУ:

Не мога да коментирам как са проведени тези конкурси, но има конкурсна комисия, която оценява професионалната подготовка и други качества на кандидатите и г-жа Налбантова е класирана от тази комисия на първо място. Ако е имало някакви съмнения за това, си има законови срокове, които са били обявени, още преди провеждането на конкурса, в които е можело да се протестира.

Доминикова допълни, предвид днешния протест, който е ясен знак, че проблемите в училището продължават да съществуват, че учениците могат да напишат едно писмо до някоя от институциите – към Министерството на образованието или до ДАЗД.

Това, което виждам, е, че се прави опит да се потуши напрежението с административни похвати. Призовавам ви да не бягаме по повърхността на водата, а да се заровим в дълбокото и да видим къде е коренът на проблема.

Още можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени