Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВнР: Партиите масово искат да имат представители в избирателните секции в Турция

Снимка: БГНЕС

Политическите партии масово искат да имат представители в избирателните секции в Турция за предстоящия вот на 26 март. Това съобщи ръководителят на работната група във външното министерство Елена Шекерлетова. В страната ще има 35 секции в 17 населени места. На въпрос на "Хоризонт" как ще бъде организирана работата, за да се избегнат изборните нарушения с попълването на заявленията от миналите избори, Шекерлетова отговори:

Декларацията следва да бъде подписана от декларатора. Самото ѝ попълване може да бъде направено и с помощта на някого.

Шекерлетова увери, че е България е направила възможното, за да може в Германия да бъдат отворени повече секции извън тези в дипломатическите служби и консулствата:

Честно казано, не ми се иска да продължава да битува и да бъде продължавано това за някаква вина, просрочие или простъпка от страна на официалните български власти. Просто не е така. Вярно е, че през 2014 г. по изключение е дадено разрешение за образуване на избирателни сакции и в други населени места, но това е било изключение.

На въпрос защо България няма разрешение за повече секции, а Турция ще има за референдума през април, Шекерлетова заяви:

Не е коректно да коментирам и да спекулирам с това какви са били или биха били нейните аргументи, както и да коментирам някакви разрешения и третиране на други държави, с които ние тук не сме запознати в детайли.

До четвъртък изборните книжа ще бъдат доставени във всички секции в чужбина, съобщи още Елена Шекерлетова. На парламентарните избори ще има 371 секции в чужбина, а повече от половината членове на комисиите ще са от местните общности. Държавата ще командирова 205 служители, а партиите ще имат над 400 представители.

Въпреки очаквания висок интерес за гласуване на българите в чужбина, от Външното ни министерство се надяват вотът да премине сравнително спокойно.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна