Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В село Габарево почетоха паметта на убити горяни

Снимка: armymedia.bg

В село Габарево, община Павел баня отбелязаха годишнина от разгрома на анархистите-горяни от четата в Павел баня. В двора на църквата са погребани останките на 15 горяни, открити в масов гроб край село Александрово, а със средства от дарения е изграден и паметник на жертвите на комунизма.

В Габарево се събраха и наследници на убити горяни. Деница Танева е внучка на убития през 1954 година Христо Несторов-Щахо от Гъбарево. Той е бил един от тримата лидери на Федерацията на анархистите. Преди 9-и септември 1944-та е бил партизанин, а след идването на тъй наречената "народна власт" става горянин. Успява да избяга във Франция, където е бил следен. Решава да се върне в България и да се включи във въоръжената съпротива срещу комунистическата власт. Спускат го с още един българин с парашут в Балкана край Павел баня. Срещу четиримата горяни от Павелбанската чета са изпратени 4 000 души от Вътрешни войски и от подразделения на окръжните управления на МВР от Пловдив и Стара Загора. Двама от тях успяват да се измъкнат от блокадата и да избягат във Франция. Другите двама, един от които е Щахо, са убити. Защо в учебниците по история няма нищо за горянското движение в България - първата организирана въоръжена съпротива срещу комунистическия режим.

Внучката на Христо Несторов Деница прави равносметка на историческата памет за горяните:

При толкова години комунистически режим част от историята е затрита и променена и героите, които са искали да сменят режима, отдавна са забравени, погребани и изтрити от българската история. Единици хора, техни наследници, само предават информацията на семейството и рода. Никой не е проявил интерес да събере всичко като история и да напише една голяма книга. Моите деца знаят историята. Ние си запазваме традицията, историята, предаваме ги на децата си - колко трудно е било, защото горяните са били преследвани, гонени. Майка ми успя да ме запази. Аз съм с друга фамилия и по този начин успях да се изуча и да направя някаква кариера. Ние сами направихме паметна плоча на дядо ми. Тази плоча беше разбита няколко пъти и се надявам тук, в двора на църквата, да се постави една паметна плоча за идните поколения. С годините, вече трето поколение тази история се отмива и заминава.

Горяните са вярвали в един по-добър свят, казва още Деница:

Мисля, че ги няма вече героите, които мислят за България, слагат България преди себе си и преди своите цели. Повечето в нашата демокрация поставят първо собствените си цели, след това интересите на държавата и народа.

Ще гласувам за тези, които ще успеят да задържат децата ни в България. Нека нашите политици да помислят за нашите деца, апелира още Деница Танева, според която идеалите на нейния дядо днес донякъде са реализирани:

Всичко е в съзнанието на хората, на това какъв човек си и какъв морал имаш. Какво можеш да си позволиш и как да си го позволиш.

Още за горяните и спомена за тях - в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна