Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Звукови хроники „Жените композиторки“: Барбара Строци

Снимка: bg.wikipedia.org

Италианската барокова композиторка и блестящ сопранов глас Барбара Строци е родена във Венеция на 6 август 1619 г. според кръщелното свидетелство. Майка й Изабела Гарцони е прислужница в дома на известния поет, либретист, общественик и покровител на музиката Джулио Строци. Когато Барбара навършва 8 години той я осиновява и така момичето попада в богатото флорентинско семейство, второ по влияние след Медичите, където бъдещата певица често се среща с най-влиятелните писатели, поети, музиканти и философи за времето. Според някои тя е истинска дъщеря на Строци и като доказателство се изтъква факта, че той я включва в завещанието си и се грижи за нейното образование, дори я поверява на един от най-известните органисти на катедралата „Сан Марко“ – композитора Франческо Кавали. По този начин Барбара израства в музикалната и интелектуалната среда на Венеция. Баща й създава музикалното общество „Академия дели Унизони“ (Accademia degli Unisoni), „Академия на съмишлениците“, където тя пред широка аудитория може да показва певческия си и композиторски талант.
 На 16 години Барбара Строци е завършен музикант – пее на концертите в дома на баща си Джулио Строци, акомпанира прекрасно на различни инструменти и съчинява песни по стихове на баща си. През 1635 г. композиторът Николо Фонтеи публикува сборник с песни и в предисловието отбелязва, че „песните са написани с желание да се почете очарователната и много талантлива млада жена синьора Барбара, най-виртуозната певица“.
Впечатляващо е, че Барбара Строци се прочува не само с певческия си талант, но и с издадените приживе осем сборника с песни с над 125 произведения. Сред тях няма опери, но Барбара съчинява предимно за сопранов глас, какъвто е самата тя, с ефектно драматургично развитие и често с трудно звучащи мелодии, чрез които може да се изтъкне виртуозната певческа техника.

четвъртък, 9 март, от 17.30 часа

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени