Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Албена Данаилова ще свири отново на българска сцена

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Първата жена-концертмайстор на Виенската филхармония, българката Албена Данаилова, ще открие тазгодишното издание на фестивала Австрийски музикални седмици. След близо 6-годишно отсъствие от столична сцена известната цигуларка ще се завърне за концерт в зала „България“ на 2 април заедно с гост-диригента Йоханес Вилднер - доскоро също част от Виенската филхармония.
Йоханес Вилднер е вече познат на българската публика, след като през 2016 година дирижира Софийската филхармония на откриването на фестивала Софийски музикални седмици. В концерта на 2 април ще участват още Цветана Бандаловска (сопран), Михаил Михайлов (тенор), Георги Султанов (тенор), Валентина Куцарова (мецосопран), Антон Марков (баритон), както и филхармоничния хор „Светослав Обретенов“ под диригентството на Славил Димитров. Албена Данаилова ще изпълни изключително тежкия Концерт за цигулка и оркестър „В памет на един ангел“ на Албан Берг, а във втората част ще прозвучи „Меса ми бемол мажор“ на Франц Шуберт.
Припомням, че през 2008 г. Албена Данаилова стана първата жена в над 150-годишната история на престижната институция, избрана за концертмайстор на Виенската филхармония, а освен това е свирила няколко пъти като солист в концертите на Виенските филхармоници.
От интервюто в звуковия файл може да научите какво е отношението на талантливата българка към Концерта за цигулка и оркестър на Албан Берг, както и какви предизвикателства я очакват в следващите месеци.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени