Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симеон Николов: НАТО ще трябва да направи компромиси, за да запази Турция в Алианса

Йордан Божилов: Вътрешните промени след референдума в Турция не би трябвало да доведат до преразглеждане на отношенията с НАТО

Симеон Николов
Снимка: БГНЕС



НАТО ще трябва да направи компромиси, за да запази Турция в Алианса след референдума за увеличаване на президентските правомощия. Мнението е на експерта по международна сигурност Симеон Николов. Според него заради заплахата от нова бежанска вълна, България трябва да създаде военизирани батальони по границата с Турция:

В основата на проблемите ще бъде ислямизацията, заради самата турска армия след прочистването ѝ от старите проевропейски в сухопътните войски и проамерикански във военновъздушните сили офицери. НАТО не може да си позволи да изключи Турция, заради геостратегическото й разположение. НАТО ще плати с големия компромис, който трябва да направи. Недействително е ние да градим гранични батальони. Балтийските държави го правят, като нас ни заплашват бежански вълни - коментира експертът по международна сигурност Симеон Николов.

Според Йордан Божилов от Софийския форум за сигурност, вътрешните промени след референдума в Турция не би трябвало да доведат до преразглеждане на отношенията Турция-НАТО: Йордан Божилов

Не очаквам Турция по никакъв начин да излезе от НАТО в резултат или свързано с референдума. Ние не можем да говорим, че президентската република е равна на диктатура или на каквото и да било. Ние имаме друг тип президентски републики, които са членове на НАТО. На ниво сигурност на граници, на ниво решаване на общи въпроси, на сигурността, аз не очаквам проблеми - каза Йордан Божилов от Софийския форум за сигурност.

Още по темата можете да чуете в предаването на "Хоризонт" "Събота 150".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени