Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преподаватели от български университети с отворено писмо до унгарските власти за запазване на ЦЕУ

Жана Цонева: Мащабът на протеста в защита на Централноевропейския университет в Будапеща надмина очакванията ни

доц.Росица Костова: Нека българските евродепутати вземат отношение!

Правителството на Виктор Орбан е на път да закрие Централноевропейския университет
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Предстои спорният законопроект, който може да доведе до затварянето на Централноевропейския университет в Будапеща, да бъде гласуван в унгарския парламент, след като получи зелена светлина за ускорена процедура. Идеята да се затвори университетът провокира протести през уикенда. Висшето училище е основано през 90-те години от милиардера финансист Джордж Сорос, който има унгарски корени. В защита на ВУЗ-а, който е с най-висок рейтинг от унгарските в световните класации, вече се подписаха над 500 учени, сред които и 17 нобелови лауреати.

Гласуването на закона ще направи невъзможно университетът да продължи да работи на унгарска територия, защото се иска училища с двойна акредитация да имат кампус в родната им страна – в случая с ЦЕУ това е Ню Йорк. Има и други проблематични аспекти на закона, обясни в предаването "Хоризонт до обед" Жана Цонева, която е докторант там и участва в протестите в защита на ЦЕУ:

Университетът може да е малък, но в него има страхотно разнообразие, противоречия. Ние не сме просто либералният университет, който пречи на националните цели на унгарската държава, но това така се възприема от правителството. Атаките към университета започнаха доста преди бежанската криза. Нашите програми за бежанци са за хора с легален статут и одобрен престой. Но може да се каже, че някои програми в нашия университет са нещо като трън в очите на това правителството, което е доста консервативно, поне в културно отношение.

Организаторите на протеста в защита на ЦЕУ са очаквали около 1000 души да излязат на демонстрацията, организирана в неделя. Мащабът на подкрепата ги изненадва с над 10 хиляди души. Въпреки това обаче, днес вероятно унгарският парламент ще гласува прокетозакона, чието превръщане в закон може да доведе до закриването на ЦЕУ. 

Интересен детайл е неочакваният ефект от дискриминационната идея, залегнала в проектозакона, върху позицията на крайно националистическата партия Йобик, която въпреки близостта с Фидес, може да се разграничи от философията на проектозакона, защото подобен критерии всеки чужд университет да има кампус и в страната си на произход може да засегне унгарските учебни заведения в съседна Румъния, допълни Жана Цонева. 

Ако въпреки подкрепата за ЦЕУ и предупрежденията на световните учени, представители на академии и даже въпреки предупреждението на Държавния департамент на САЩ, унгарският парламент гласува днес за проектозакона,  хиляди млади хора са готови да излязат на нов протест по улиците на Будапеща, каза българската докторантка.

Няма как да приема такова посегателство върху свободата на академичния дух, тази позиция изрази пред "Хоризонт" доц. Росина Костова от катедра "Археология" във Великотърновския университет, която е била сред първите български студенти, обучавани в Централноевропейския университет на 90-те години. Доц. Костова се включи в подписката на български учени в закрила на университета. Според нея българските учени трябва да са особено внимателни към проявата на репреси над академичната свобода и автономия и трябва да изискват от българските евродепутати да вземат отношение и да отправят запитвания в Европейския парламент по казуса с ЦЕУ в Унгария.

Двете гледни точки чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени