Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Паметната плоча за жертвите на Народния съд в Стара Загора - колко трудно се разплита исторически възел

Снимка: http://starozagorskinovini.com

Защо паметта за миналото не помирява, а възпламенява нови вражди? След като социалистите се опитаха да възпрепятстват поставянето на мемориална плоча в памет на жертвите на Народния съд на фасадата на Драматичния театър в Стара Загора, а общинското ръководство на БСП и Българският антифашистки съюз излязоха с декларация  срещу откритата плоча и се стигна до намеса на полицията,  предаването "Хоризонт до обед" потърси две гледни точки към темата за жертвите и паметта за тях. Историкът проф. Искра Баева посочи:

Може би там противоречието е, че една и съща сграда дава различни послания. Сграда, която се казва "Гео Милев" -убит, и жертвите на Народния съд. Разбира се, че трябва да бъде почитана паметта на всички жертви на политически репресии и на политическо насилие.

Запитана защо точно Народният съд става пресечна точка на конфликта тя подчерта:

Раната е много прясна - това е кървава страница, предхождана от други кървави страници. Там е ставало дума освен всичко друго и за опит за търсене на възмездие. 

Народният съд се използва с политически цели от различни политически формации, уточни проф. Баева. Според нея спорът продължава, защото има политически заряд.

Комунистическите съдилища поставят рекорди, а за жалост ние отново имаме шампионско място, отбеляза проф. Евелина Келбечева като сравни данните с тези от Нюрнбергския процес и други подобни трибунали: 

2 618 смъртни присъди са издадени от всички състави на Народния съд, от които 1 046 са изпълнени. Ако сравним това незаконно политическо насилие, тежестта на присъдите в България спрямо това, което е било като режим в България, е толкова непропорционална, толкова неправомерна, че просто е ужасяващо.

Двете мнения слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени