Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Радка Масларска: Неонатологията у нас се развива с добри темпове

Д-р Каталина Вълкова: Ранното детско развитие е глобален приоритет

Снимка: МБАЛ- Монтана

Неонатологията у нас се развива с добри темпове и доказателство за това е, че лекарите спасяват бебета под 1000 грама. Това заяви за "Хоризонт до обед" дългогодишният педиатър доктор Радка Масларска, завеждаща отделението по неонатология в болница "Токуда“.

Вече 31 години работя като педиатър и 30 години в областта на неонатологията. През 1987 година започнах работа в едно малко градче, където се раждаха около 1500 деца, град Ловеч. Тогава неонатологията започваше да се изявява като специалност. Един от първите мои учители доцент Арнаудова геройски обикаляше страната, помагаше ни да започнем да работим с ковьозите, с респираторите, да можем да започнем да обдишваме деца. Тогава беше практика деца, които се раждат под 1500 грама дори да не се записват като живородени. Имахме много висока перинателна детска смъртност, но именно благодарение на внедряване на високотехнологичната апаратура се създадоха условия и в България да се достигнат проценти, които се равняват на тези на много развитите държави в спасяването на децата, които се раждат преждевременно.

Ранното детско развитие е глобален приоритет и въз основа на тези разбирания Министерство на образованието и Министерство на здравеопазването издадоха наредбата за ранно детско развитие. Това съобщи в интервю за предаването "Хоризонт до обед" доктор Каталина Вълкова, държавен експерт в Дирекция "Държавен здравен контрол" в Министерството на здравеопазването:

С нейното приемане се предприема една от първите крачки към повишаване на качеството на образованието и грижите в ранната детска възраст. Освен това със стандарта за ранно детско развитие се прави връзката и с елементите, които се използват за оценка на нервно-психичното развитие на децата от най-ранна детска възраст. Това е свързано с разбирането, че малките деца са носители на всички права на конвенцията на ООН за правата на човека и с грижата за по-добро обгрижване, отглеждане и възпитание на децата. Оценката за нервно-психично развитие на децата се прилага и към момента от колегите педиатри и отговаря на стандартизираните от нас методики, така че това не е нещо ново. То се прилага и към настоящия момент, просто се прави връзката между тази оценка със стандартите за ранно детско развитие. Стандартите касаят децата от 10-месечна до 3-годишна възраст и осигуряват прехода към предучилищното образование, като са направени и съдържателни връзки между областите на развитие, образователните направления и ядра към тях в предучилищното образование, тоест обхваща се целият процес от 10-месечна до 3-годишна възраст.

Нашата фондация работи в сферата на ранното детско развитие вече дълги години и ние се радваме, че в последно време има един растящ обществен интерес към тази тема. това заяви пред "Хоризонт" Ваня Кънева, ръководител "Проекти и застъпничество“ във Фондация за нашите деца:

Всъщност оценяваме положително усилията на Министерство на здравеопазването и на Министерство на образованието. Наредбата е съвместна между двете министерства. Приветстваме все по-изразеното разбиране за важността на най-ранните години, защото те са наистина основополагащи в живота на човека. Същевременно с това ние считаме, че в наредбата има сериозни пропуски към момента. Един от най-съществените е липсата на каквото и да било внимание за децата с увреждания и забавяне в развитието.

Цялото интервю с доктор Радка Масларска, доктор Каталина Вълкова и Ваня Кънева можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна