Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светозар Михайлов: Реформата в горския сектор е на парче и с оглед на определени интереси

Снимка: Радио Видин

През последните 25 години в управлението на българската гора се допуснаха тежки грешки. Сред най-тежките поражения в системата на горите е отнетото самочувствие на лесовъдите. Това споделя инж. Светозар Михайлов, бивш директор на Регионалното управление по горите и на Югозападното държавно предприятие в интервю за предаването "12+3" в Седмицата на гората:

Работата ни е свързана с много компромиси и с много интереси, които се преплитат в гората. Един иска да стреля дивеч, друг иска да го стопанисва и да го защитава. Един иска да се добиват дърва. Трети искат да не се чуват резачки в гората.

Професията на българския лесовъд е трудна, защото той стои между интересите на гората и интересите на хората. Добрите лесовъди успяват да балансират, казва още Светозар Михайлов:

Реформата в горското ведомство не се направи цялостно, а се направи на парче, за определени интереси. Ние трябва да се върнем на единното горско стопанство, където държавата влиза във функциите на стопанисване, на охрана и на ползване. Дървопреработвателните фирми трябва да изкупуват дървесината от държавата извън гората, така че потребителите на дървесина да нямат пряко вмешателство в добива на дървесината в горските територии. В резултат на тази реформа има кадрови дефицит, продадена е и техника на безценица. Пак в резултат на реформата през 2003 година са се залесявали 20 декара, а при мащабните залесявания през 1947-а година годишно са се залесявали от 5 до 6 хиляди декара. 

Най-голямата грешка е, когато се отдели стопанската дейност от горските стопанства и се даде на фирми, които първо бяха държавни, а после приватизирани. В периода 1998 година до 2001 година започна и това хищническо отношение към горите след навлизането на частните фирми, отчита Михайлов:

В българското законодателство има много неща, които навредиха на гората, като например реституцията на гората. Държавата не ни беше ситуирала като страна, която да защитава държавния интерес. Чак след 7-8 години, след прилагането на закона, горските стопанства бяха оторизирани да оспорват решения на поземлените комисии.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна