Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международен ден на здравеопазването - за промените и проблемите у нас

Снимка: БГНЕС



Бюджетът от три милиарда и половина лева за здравеопазване покрива само половината от медицинските услуги, които българите използват, това каза пред "Хоризонт" изпълнителният директор на болница "Свети Иван Рилски" д-р Дечо Дечев. Другите три милиарда се заплащат от джоба на пациентите, допълва той.

Ние искаме две неща. Искаме да бъдем при човешки условия, отговарящи на този век, в който живеем, а второто нещо е качество на медицинската услуга.Тези, които предлагат услугите, те искат също да работят при условия, които отговарят на това време, както и достойно заплащане. Но в последните 8 години това нещо вместо да се подобрява, то се влошава. Продължава нежеланието на управляващите реално да бъде остойностена дейността, която се предлага от всички нас като медици. Тези три милиарда и половина не покриват повече от 50% от това, което в момента плаща обществото ни за медицинските грижи. Поне още толкова пациентите в момента изваждат от джоба си. За вторите три милиарда и половина, които пациентите си плащат от джоба, там хаосът е тотален. Всяко едно лечебно заведение формира цени, които са индивидуални, някъде не са и обявени, и всичко това се случва поради факта, че в последните няколко години контролът, който трябва да има върху това ценообразуване за допълнителните плащания, е меко казано липсващ. Тези места, от които трябваше да се провежда този контрол, бидейки под корпоративен и политически натиск, изобщо не си изпълняват задълженията за това, което трябва да вършат.

Според д-р Дечев срещу т.нар. "здравен пакет" трябва да има определена сума, която покрива определени медицински дейности и при този финансов ресурс основният здравен пакет трябва да бъде съкратен, за да има качествена здравна услуга и реално остойностен лекарски труд:

Голямото несъответствие се състои в това, че този пакет е направен така, че той реално е прекалено голям спрямо сумата, която стои срещу него, за да се покрият тези дейности. Ако трябва да го остойностим, срещу този пакет трябва да  стоят минимум 7 милиарда, а не 3 милиарда и половина. Има две възможности. Едната възможност е политиците да определят откъде ще трябва да влязат другите 3 милиарда и половина, които в момента не достигат и плащаме от джоба си. Другата възможност е срещу тези 3 милиарда и половина да стоят дейности, отговарящи на сумата, която е определена.

В звуковия файл можете да чуете интервюто на Гергана Хрисчева с д-р Дечо Дечев и анкетата на Еленица Маринова по повод Деня на здравния работник – за проблемите в българското здравеопазване според пациентите и техните препоръки за подобряване на системата.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени