Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Споделеното родителство и правата на децата

БНР Новини
Адвокат Пламен Борисов, Захари Генов и Анелия Торошанова (отляво надясно) в студиото на предаването.
Снимка: Кирчо Стоичков

Защитени ли са родителските права след развода в името на интересите на децата? Какво е споделено родителство? Съдилищата в различни държави започват да го въвеждат масово от 80-те години на XX век. В щата Калифорния споделеното родителство е въведено за първи път със закон през 1979 година. От тогава насам се възприема във все повече държави и бавно, но сигурно започва да се налага като доминиращ модел на родителство при разделени родители. Споделеното родителство може да бъде физическо и юридическо.
Физическото споделено родителство гарантира на детето значителни периоди от време, което то прекарва при всеки от родителите си, така, че да може да изгради нормална лична връзка дете – родител. Съдът трябва да се стреми съобразно особеностите на конкретния случай тези периоди от време да са сравнително равни, като според мнението на водещи педопсихолози всяко дете трябва да прекарва при всеки от родителите си поне 35 % от времето си на годишна база.
Юридическото споделено родителство разпределя родителската отговорност между двамата разделени родители. Решенията за детето се делят на важни и ежедневни.
Приема се, че важните решения за детето (местоживеене, избор на училище, лечение, избор на религия и др.) се вземат по общо съгласие на родителите, а когато такова не се постигне – въпросът се решава от съда.
Ежедневните решения са всички извън важните и те се вземат самостоятелно от родителя, при когото детето пребивава в конкретния момент.
Най-масово практикуваният режим на споделено родителство е: една седмица при единия и една седмица при другия родител, но конкретният режим се определя винаги съобразно особеностите на конкретния случай.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна