Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Глоба от стотици хиляди евро заплашва България, ако не се справи с мръсния въздух

Снимка: БГНЕС

Глоба от стотици хиляди евро заплашва България, ако в кратки срокове не се справи с вредите от голямото количество фини прахови частици, след като бе осъдена от Съда на Европейския съюз заради замърсения въздух в градовете, заяви в предаването "Неделя 150" адвокат Михаил Екимджиев. По думите му бедността на държавата не може да е аргумент, че не са взети адекватни мерки:

В мотивите на решението в прав текст се казва: "Вие от 2007 година добре знаете какво трябва да правите, но някаква симулация, някаква имитация на мерки са предприети едва в края на 2015 година". Някакви мерки по места се вземат, но липсва централизирана национална политика за ограничаване на вредните емисии. Има перверзна политика на социално подпомагане. На социално слабите им се дават ваучери и помощи за закупуване на въглища. Най-високи в България са данъците на новите коли, които са най-екологично чисти. Пирамидата на данъците е обърната наопаки от гледна точка на екологичните стандарти.

Адвокат Екимджиев подчерта, че България трябва да убеди Брюксел, че има политическа воля да спази екологичните стандарти:

България има време да реагира, особено ако убеди Комисията, че тя има добрата политическа воля да го направи. От тези централизирани държавни стратегии единственото нещо, което се прави сравнително системно, е санирането на блоковете в големите градове, но според мен то се прави с корупционни мотиви и затова силно се съмнявам, че ще се намери политическа воля за вземане на непопулярни мерки.

Интервюто на Явор Стаматов с Михаил Екимджиев можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна