Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стойчо Стойчев: Коалицията ГЕРБ – Обединени патриоти може да управлява четири години

Подкрепа в кризисни ситуации може да дойде от "Воля", ако се договаря подкрепа от ДПС – то няма да бъде публично

Стойчо Стойчев
Снимка: БГНЕС

Договарянето между ГЕРБ и Обединените патриоти поне на този етап означава какво ще се случва в определени сектори, а не кой ще поеме ресора. Това каза в предаването "Преди всички" политологът Стойчо Стойчев. Той определи договорените вече сектори като безпроблемни, защото патриотите не се ангажират с политики в тази област. Стойчев прогнозира, че вероятно социалната сфера ще бъде най-трудна за договаряне и подчерта:

Красимир Каракачанов така или иначе ще получи министерски пост в министерството на отбраната и това няма да бъде "изтъргувано" за пенсиите. По-скоро си мисля, че патриотите ще разберат неизпълнимостта към този момент на предизборния ангажимент за пенсиите, и това, за което най-вероятно ще се споразумеят двете партии, е да поемат ангажимент за постепенно увеличаване на пенсията и достигане на подобен минимум (300 лева – бел.ред.) към края на управлението.

Стойчо Стойчев изрази убеденост, че редовният кабинет може да управлява четири години:

Ако гледаме поведението на патриотите в предишния коалиционен формат, по-вероятно е сегашният нов коалиционен формат да изкара четиригодишен мандат. В предишния парламент патриотите бяха доста предсказуем коалиционен партньор, който не генерира проблеми за коалицията. Проблемите идваха от АБВ и Реформаторския блок. Това дава известни гаранции от коалиционна гледна точка за изкарване на четиригодишния мандат. 

Ако ще се договаря някаква подкрепа от ДПС, то това надали ще се случи публично, отбеляза още Стойчев:

Тъй като, за добро или лошо, през последните години ДПС се превърна в проклятие за всяка партия, с която работи явно. С БСП очевидно няма как да се постигне споразумение за подобна подкрепа. От тук нататък линията на БСП е да бъде тотална опозиция на ГЕРБ като вид алтернатива за следващото управление. Подкрепа в евентуални бъдещи кризисни ситуации би дошла от "Воля" – Марешки като политическо поведение е близо до тази коалиция. Независимо, че няма да бъде поканен формално да участва в нея, за него е най-добре да подкрепя правителството в определени моменти.

Цялото интервю на Силвия Великова със Стойчо Стойчев слушайте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна