Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предпазливо понижение на щатската валута на фона на оставащите в сила геополитически рискове

Предстоящите избори във Франция са отново на радара на финансовите пазари

Американският долар се намира под предпазлив натиск от продажби спрямо останалите основни валути на фона на серия геополитически рискове, свързани със Сирия, Северна Корея и с наближаващите президентски избори във Франция, като в същото време еврото и британската лира намериха слаба подкрепа от по-добри от очакваното икономически данни от Германия и Великобритания.

Ракетните удари на САЩ в Сирия от миналата седмица и притесненията за възможни военни действия под някаква форма спрямо Северна Корея запазват статута на японската йена като основна "валута-убежище". Днес доларът се понижава с 0,35% към двудневно дъно около 110,46 йени, като в същото време еврото удари за кратко ново 5-месечно дъно от 116,88 йени, преди да отскочи обратно над 117,00 нивото отчасти като реакция на доста по-силно от очакваното проучване на немския институт Zew, показващи нарастване на доверието във водещата европейска икономика през април до близо двегодишен връх.

Солидното нарастване на доверието в икономиката на Германия за следващите шест месеца до най-високо ниво от август 2015 година насам допринася за поскъпване на единната европейска валута с 0,25% към двудневен връх от 1,0620 щатски долара – точно под важната 100-дневна пълзяща-средна около 1,0625 областта, която беше пробита в края на предходната седмица. Отскокът на еврото обаче изглежда ограничен на фона на изненадващо слаби данни за индустриалното производство в еврозоната през февруари и с оглед наближаващия първи тур от важната президентска надпревара във Франция.

Това задържа единната валута недалеч от нейното вчерашно едномесечно дъно към 1,0570 долара, като инвеститорите сякаш започват да изглеждат притеснени и от набиращия популярност кандидат на френската крайна левица Меленшон. Последни резултати от проучване на агенция Opinionway показват, че първият тур от президентската надпревара във Франция на 23-ти април ще бъде спечелен с 24% от лидера на крайно десния "Национален фронт" – Марин Льо Пен, следвана с 23% от центристкия кандидат Еманюел Макрон. За бившият премиер Франсоа Фийон биха гласували 19% от избирателите, като непосредствено след него с 18% доверие вече се нарежда кандидатът на крайната левица в лицето на Жан-Люк Меленшон. Последната анкета на Opinionway продължава да показва, че вторият тур на 7-и май ще бъде спечелен убедително от Макрон спрямо Льо Пен (с 63% срещу 37%), но растящата през последните седмици популярност на Меленшон започва да внася нотка на несигурност.

Подобно на Марин Льо Пен, кандидатът на крайна левица Меленшон е също привърженик на провеждането на референдум за по-нататъшното членство на Франция в еврозоната и в Европейския съюз. Трябва да се има предвид, че така нареченият "Фрекзит" може да доведе до много по-голям хаос на финансовите пазари, отколкото трусовете след британския вот в подкрепа за "Брекзит" преди около година, тъй като на Франция се гледа като на съществена част и основен стълб както за региона на единната валута, така и на ЕС. Само до преди няколко седмици инвеститорите сякаш оставиха на заден план страховете за "Фрекзит", преценявайки че президентската битка ще се проведе между Марин Льо Пен и Еманюел Макрон с ясен превес на балотажа за центристкия кандидат. Но силното представяне на Меленшон на досегашните два телевизионни предизборни дебата и подкрепата за него, доближаваща вече 20%, сякаш рискува, макар и с малка степен на вероятност,  "ужасяващ" за финансовите пазари сценарий за първия тур, при който той и Марин Льо Пен да се окажат на първите две позиции и в резултат на това двамата яростни евроскептици да отидат на балотажа на 7-и май.

Тези притеснения провокират разпродажби на френски облигации през последните дни на търговия, което води до нарастване на тяхната доходност. Днес лихвеният спред между 10-годишните немски и френски държавни ценни книжа нараства към 7-седмичен връх около 75 базисни пункта (в полза на доходността на френските облигации) и е недалеч от върха от 79 пункта, достигнат през февруари. Премият по двугодишните краткосрочни книжа на Германия и Франция пък вече удари близо петгодишен връх от 56 базисни пункта в полза на френските облигации.

В същото време британската лира сякаш намери известна подкрепа от днешни малко по-слаби от очакваното данни за инфлацията във Великобритания през март. Паундът поскъпва с 0,15% към двудневен връх от 1,2447 щатски долара, но се търгува без посока спрямо еврото около 0,8540 британски лири.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна