Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Семейство дари на неонатологията във Велико Търново пари за нови кувьози

Семейство Чудомирови
Снимка: личен архив


Семейство от Велико Търново дари парите, които получи вместо подаръци за първия рожден ден на двете си близначки, на отделението по неонатология в Областната болница за закупуване на нови кувьози и апаратура. Всяко десето бебе, което се ражда в старопрестолния град, е недоносено.

Исках да предам нататък добрината, която получих, сподели пред "Хоризонт" майката Велислава Чудомирова:

Идеята дойде право от сърцето ми. Ние сме страшно благодарни на екипа на д-р Кина Николова за грижите, за професионализма, за спокойствието, което ни даваха, за усмивките, за подкрепата. Това са прекрасни хора, които даряват живот, които вършат работата си с любов. Просто исках да им благодаря по този начин. Така го почувствах отвътре, наистина заслужават. Дарението не е голямо, става дума за 300 лева, но е от сърце и мисля, че би бил добър пример и за други подобни инициативи. Аз съм човек, който вярва в доброто и просто исках да предам нататък тази добрина. Ние сме хора, трябва да си помагаме, за да направим света около себе си по-позитивно и добро място, в което всички ние да сме по-щастливи.

Тя е на 32 години, експерт по маркетинг. Бащата на близначките е агроном и се занимава с търговия на препарати и торове за селското стопанство.

След раждането си 25 дни близначките били лекувани в неонатологията на болницата във Велико Търново. В кислородни палатки недоносените момиченцата изкарали 20 дни. Като майка на недоносени бебета, Велислава познава добре целия ужас, притеснение, чувство на безпомощност и страх, които изпитва всяка жена в такъв момент. Не трябва да говорим само за смърт и за лекарски грешки, но държавата все още е длъжник на болните деца, убедена е младата жена:

Така се получава, че много родители трябва да просят, че не получават тази грижа от държавата, която заслужават, както е на запад. Аз много пъти съм участвала в благотворителни кампании, правя картички по Коледа и помагам по различни каузи, където за съжаление, дечица с редки болести и тежки заболявания, родителите на тези деца, трябва да се борят, като пускат различни кампании, което просто е недопустимо за мен в 21-ви век в една цивилизована държава от Европейския съюз. Всички ние можем да се постараем да бъдем по-добри, да признаваме повече грешките си и да се опитваме да помагаме на другите.

Цялата история чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна