Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как ще премине тазгодишната кампания по кандидатстване след 7-и клас

Снимка: Радио ВИДИН

Изпитът по български език и литература и по математика е вход за следващата образователна степен за абсолютно всички завършващи 7-и клас тази година, не само за учениците, които ще кандидатстват за т.нар. "елитни" гимназии. Това обясни в предаването "Хоризонт до обед" Милка Коджабашиева, оглавяваща дирекция „Организация и контрол“ в МОН. Тя уточни, че един ученик може да кандидатства едновременно в няколко училища или в няколко профила и професии в едно и също училище, както и в училища в различни области:

Важно е да се запомни датата 16-и юни, защото от 16-и до 22-ри юни започва подаването на заявленията за класиране. Те могат да се подават и по електронен път, въз основа на входящия номер на ученика и на уникален персонален десетцифров код, който ще има всеки отделен ученик в служебната бележка, която ще получи до 12 май.

Заявления ще се подават и на хартиен носител, уточняват от МОН. Коджабашиева посъветва семействата на седмокласниците да обмислят добре подредбата на желанията според резултатите на ученика.
Няма ограничение за броя на училищата и броя на желанията.

Балът се формира от няколко елемента: броят на точките от националното външно оценяване, две оценки от свидетелство за основно образование, като има възможност като елемент на балообразуването да бъде включен и общият брой точки, приравнен до 100, от резултати от олимпиади и състезания от календара на МОН, по учебни предмети, по които тази година не се провежда външно оценяване.

Това означава че за всяка паралелка балът може да бъде различен, подчерта експертът.

До десети април подробната информация с процедурата по приема на учениците, завършили седми клас, трябва да е качена на сайтовете на регионалните управления по образование, напомни Коджабашиева.

Други детайли по кандидатстването и тазгодишната кампания чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени