Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Референдумът в Турция и неизвестните пред него

| обновено на 15.04.17 в 12:57
Снимка: Мариян Карагьозов

Референдумът в Турция за засилване на президентската власт няма да излъчи категоричен победител - смята доктор Баръш Достер - преподавател по политология в Университета „Мармара“ в Истанбул:

За съжаление турското общество е много разделено. Според мен, поне 55-60 % от гласоподавателите на партията на националистическото действие няма да подкрепят промените в конституцията. Също така 5-7 % от подкрепящите Ердоган ще гласуват с „не“, прогнозира  политологът Баръш Достер в предаването на „Хоризонт“ „Събота 150“.

Кметът на Байрампаша - Атила Айдънер заяви, че очаква положителен резултат. Според него референдумът е за по-силна Турция:

При късмет очаквам положителният отговор да е над 60 %. Това е референдум за по-силна Турция, за нов модел на управление. Президентска система по света съществува не само в Съединените щати и Франция. Затова и преди известно време Турция изпита нужда да промени системата на управление на страната. Допитването ще създаде силен президент, със силна политическа воля и лидерство.

В звуковия файл можете да чуете репортажа на пратеника на БНР в Турция – Мариян Карагьозов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна