Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йордан Мичев: Консерваторите искат избори, за да имат по-комфортна позиция преди преговорите за Брекзит

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В момента социологическите проучвания дават между 18 и 20% преднина на консерваторите във Великобритания пред лейбъристите. При едни предсрочни избори, ако се запази тази тенденция, консерваторите ще имат една много по-комфортна позиция в парламента да приемат необходимите закони и да водят преговорите с ЕС за Брекзит. В момента тяхното мнозинство е твърде малко, за да получат сериозна подкрепа за тези преговори, а те няма да бъдат никак леки. Това каза за предаването "12+3" по "Хоризонт" журналистът Йордан Мичев, който работи във Великобритания. Анализаторите отдават "слабостта" на лейбъристите на некатегоричната им позиция по отношение на Брекзит.

В момента основните гласове за оставането на Великобритания в ЕС идват от либералдемократите. Те бяха коалиционен партньор на консерваторите на Дейвид Камерън в предишното правителство, но се представиха катастрофално на последните избори и в момента се опитват да отнемат голяма част от лейбъристките гласове, свързани с оставането.

Интересно е, че Зелената партия, които в последните години набират популярност, предложиха създаването на един общ проевропейски фронт, заедно с лейбъристите и с либералите, който да се противопостави на политиката на Тереза Мей и консерваторите. Не знам дали такава формула ще проработи, защото в британската политическа традиция коалициите не са особено популярни.

Консерваторите са категорични за преговорния процес, а останалите партии търсят варианти за намирането на повече компромиси  между Брюксел и Лондон за "по-меко кацане на пистата", обясни Мичев, според когото партията на Мей вероятно ще спечели изборите, но не с желаното огромно мнозинство.

Интервюто на Петър Волгин с Йордан Мичев можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени