Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо Гибралтар може да изиграе ключова роля в преговорите за Брекзит

Гибралтар
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На фона на преговорите на Великобритания с Европейския съюз и предсрочните парламентарни избори в Обединеното кралство, в Гибралтар са изправени пред опасността от икономически шок, до който може да се стигне, ако Испания затвори границите си за  "Скалата" - така е известен Гибралтар, който е анклав, подчинен на английската кралица. Докъде могат да се изострят отношенията се чу и в сравнението на консерватора Майкъл Хауърд, който заяви, че премиерът Тереза Мей ще тръгне на война за Гибралтар по същия начин, по който Маргарет Тачър защити Фолклендските острови

Испания има право на вето върху отношенията между Гибралтар и Европейския съюз - посланието бе ясно отправено на срещата на върха в Малта. От Лондон веднага отговориха, че Гибралтар няма да се превърне в разменна монета. 

96 % от жителите на Гибралтар гласуваха за оставане на Великобритания в Европейския съюз и сега, когато страната задейства процедурата по напускането на съюза и е изправена пред предсрочни парламентарни избори, проблемите в Гибралтар се увеличават, заяви в специално интервю за "Събота 150" д-р Гарет Стоки от университета в Нотингам.
Освен че ще изгуби предимствата на страна-членка на Европейския съюз, Гибралтар ще се окаже в ситуация, в която много хора ще останат без работа, защото работното им място е в Испания. Също така търговията между Гибралтар и Испания, особено в пограничните райони, е много голяма:
В Гибралтар се страхуват, че излизането на Великобритания от Европейския съюз ще даде повод на Испания отново да затвори границите. Истината е, че дори след смъртта на Франсиско Франко през 1975 година Испания продължава да иска да си върне Гибралтар. Единствената причина, поради която Испания беше принудена да отвори границите си напълно за Гибралтар през 1985 година, беше Европейският съюз. Това беше едно от условията Испания да влезе в Европейския съюз или в европейското икономическо пространство, както беше през 85-та година. Излизането на Великобритания, съответно и на Гибралтар, от Европейския съюз, ще даде пълното право на Испания да затвори границите си, а това ще бъде катастрофално за гибралтарската икономика. 

Пред "Хоризонт" д-р Крис Грокот от университета в Лестър, който също коментира темата, обясни, че Гибралтар може да се окаже заложник на преговорния процес, въпреки че това ще има негативни последици за икономиката:
Не е в интерес на нито една от страните да се стигне до затваряне на границите - нито на Испания, нито на Великобритания или Гибралтар. В същото време обаче видяхме, че отново има раздвижване по темата и то не е обикновена размяна на реплики. Има определен натиск на политическо ниво, който ми се струва отвъд здравия разум. Тогава има опасност от отговор от Испания. 

Независимостта на Гибралтар е почти невъзможна, подчерта Гарет Стоки, като припомни, че още през 1713-та година в Утрехтския мирен договор категорично е казано, че ако Великобритания се откаже от Гибралтар, то Испания първа ще има право върху суверенитета на анклава:
Така че гибралтарските политици от много години знаят, че пълна независимост е трудно постижима, ако не и невъзможна. В същото време те от много години се опитват да извоюват все повече и повече права за собственото си правителство да взема независими решения. Всъщност, настоящата конституция на Гибралтар дава на правителството му практическа независимост с изключение на един или два аспекта - например, външната и военната политика. 

Повече по темата чуйте от звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна