Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветислава Цветкова: Администрацията ще си свърши работата по референдума в Трън

Местният референдум за проекта за златодобив в Трън ще бъде на 11-и юни, реши Общинският съвет. Със сегашното решение съветниците промениха  въпроса, тъй като предишната формулировка оставяше възможност за обжалване. От Сдружение "Трън", които са против златодобива в района, смятат, че няма достатъчно време за кампания. Основателни ли са притесненията им, обяснява заместник-кметът на Трън Цветислава Цветкова:

Достатъчно време има, тъй като най-дългият срок, определен в Избирателния кодекс, е 50 дни. Това е срокът, в който кметът на Община Трън трябва да пусне заповед, в която да определи местата за гласуване на територията на Община Трън. Това е направено, заповедта вече е факт, от 21-ви април е заповедта, така че дотук сме спазили всички изисквания на закона.

В периода от старото решение до взимане на новото решение проведохме доста консултации с структури, лица, юристи и т.н., и мисля, че сме изчистили всякакви пречки, за които могат да се хванат и да обжалват референдума, и самите книжа и процедурата.

От страна на администрацията ние ще си свършим работата, ще проведем нашата информационна кампания, двете страни, които са "за" и "против", също в 30-дневния период, могат да проведат и те своята кампания. Така че да се надяваме, че всичко ще мине спокойно и че трънчани ще могат спокойно да изразят своя вот.

Цветислава Цветкова смята, че няма напрежение в района във връзка с различните позиции по вота:

Не мисля, че има напрежение, напрежението по-скоро идва от това, че хората не знаеха и точната дата за референдума, така че мисля, че за момента не се наблюдава едно напрежение на територията на общината.

Интервюто на Лора Търколева с Цветислава Цветкова можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна