Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да очакваме ли задълбочаване на проблема с урановото замърсяване на питейни води

Снимка: БГНЕС

Темата за замърсяването с уран на питейните води в някои региони у нас коментира в ефира на "Хоризонт" Нанко Видев, който е магистър по химия, физика и регионална икономика, бивш главен секретар на Министерството на земеделието, бивш директор на РИОСВ - Стара Загора. Експертът подчерта, че проблемът не е нов и прогнозира, че ще се задълбочи:

Това не е проблем от сега. Уран има и лично за мен това е бомба със закъснител, тъй като количествата на уран във водата ще се увеличават. Ще имаме нови завишения и нови открити източници с уран.

Видев смята, че причината за по-високото от допустимото ниво на уран и алфа активност във водите е свързана със закритите мини за уранодобив:

Между 2001 - 2003 година се взема решение да бъде закрит уранодобивът в България. Много малко хора са знаели какво количество се добива и къде са всички източници, мини и т.н. И се взема едно бързо решение, че те ще се закриват. Една организация поема нещата по закриването, но за мен над 50-60% от рудниците са просто изоставени. И основната част от тях се намират в няколко области - това са Хасковска, Кърджалийска, Сливенска, Източните Родопи, изобщо има много такива мини, които са изоставени.

Експертът обясни още, че е най-вероятно замърсяването идва от разтворими уранови съединения, които са останали вследствие на уранодобива:

Как се е добивал уранът - основно в тези области, които изредих, са налети вътре в земята стотици тонове сярна киселина, стотици... Това е начинът за извличането му. В момента, когато се спират, част от тях се запечатват, част от тях остават, но сярната киселина, която е разтворила урановите съединения - и това са уранови производни на сярната киселина, остава си долу под земята. При всяко разместване, при геофизични, най-различни процеси, тази вода не се знае накъде може да отиде.

Повече по темата чуйте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна