Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Галев: Към ваксината срещу дифтерия и тетанус за децата трябва да се добави и коклюш

Снимка: БГНЕС
Световната здравна организация препоръчва към задължителната ваксина на 12-годишните деца за дифтерия и тетанус да се добави и коклюш, съобщи доцент Андрей Галев, национален консултант по епидемиология на инфекциозните болести. Той подчерта, че вече е готова нова по-сигурна противогрипна ваксина. 250 хиляди души годишно умират от коклюш, а 30 милиона се заразяват.

В момента в България се прави дифтерия и тетанус на 12 години. В повече от 16 европейски страни на 12-годишна възраст се прави реимунизация с тривалентна ваксина. За протекция на новородените до завършването на тяхна първична имунизация, СЗО препоръчва всички майки да бъдат имунизирани през последния месец на бременността, каза доц. Галев.
 
Най-честото инфекцизно заболяване е грипът, като в света засегнати са от 5 до 10 на сто от възрастните и 20 до 30 на сто от децата, заяви още той:

От новия зимен сезон и у нас ще има нова четиривалентна противогрипна ваксина. Новата противогрипна ваксина ще включва четирите щама и ще даде възможност да предложи една сериозна и на практика пълна защита от грип.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна